فیلتر
  • همه مقالات
  • تولیدکنندگان ترانسفورماتور
  • راهنمای خرید
  • معرفی و آموزش تجهیزات الکترونیک
  • تولیدکنندگان تاسیسات ساختمان
  • راهنمای تکه کابل
  • وندور لیست
  • تولیدکنندگان سیم و کابل ایران
  • تولید کنندگان و تامین کنندگان کلید و پریز
  • تولیدکنندگان کات اوت و برقگیر و مقره در ایران
  • تولید و تامین کنندگان لامپ در ایران
  • تولید کنندگان یراق آلات شبکه های توزیع برق
  • نمایندگی فروش سیم و کابل
  • معرفی محصولات صنعت برق
  • مفاخر و دانشمندان صنعت برق
  • آموزش در صنعت برق
  • علم و تکنولوژی در صنایع برق و مخابرات
  • آموزش در صنعت مخابرات
  • معرفی محصولات در صنعت مخابرات
  • ایمنی و بهداشت حرفه ای در صنعت برق ومخابرات(HSE)
  • اخبار صنعت برق و مخابرات
  • حوادث در صنایع برق و مخابرات
  • راهنمای خرید امن
تکه کابل-مرجع آگهی و نیازمندی اینترنتی در صنعت برق و مخابرات
تکه کابل-مرجع آگهی و نیازمندی اینترنتی در صنعت برق و مخابرات
رشته مهندسی مخابرات و بازارکار این رشته

رشته مهندسی مخابرات و بازار کار این رشته

176 بازدید

مهندسی برق گرایش­های مختلفی دارد که یکی از این گرایش­ها رشته مهندسی مخابرات است و وظایفی از قبیل ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات را عهده­دار است. این رشته در حدود 150 سال سابقه دارد اما  ورژن جدید این رشته با بیان کردن نظریه اطلاعات و مفهوم ظرفیت کانال مخابراتی کار خود را آغاز کرد.

رشته مهندسی مخابرات به دلیل ارتباط نزدیکی که با الکترونیک دارد دارای نقش بسیار مهمی در تحول ادوات و قطعات الکترونیکی داشته و به همین دلیل می­­تواند باعث رونق و شکوفایی بازار کار رشته مهندسی مخابرات شود. همچنین این شاخه از مهندسی دارای دو گرایش سیستم و میدان بوده که زیر شاخه سیستم به تحلیل سیستمی بلوک­های مختلف مخابرات و گرایش میدان به بحث انتشار امواج و ساخت امواج مخابراتی فرکانس می­پردازد.

از این رو، در این مقاله قصد دارین به بررسی رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن پرداخته و گرایش‌های این رشته را بیان کنیم.

گرایش­های مختلف رشته مهندسی مخابرات

همان طور که گفته شد، رشته مهندسی مخابرات، همانند سایر رشته‌ها، دارای گرایش‌ها و زیرشاخه‌ها مختلف و متفاوتی است که در این قسمت به ذکر و بررسی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

گرایش سیستم

گرایش سیستم یکی از گرایش‌های رشته مهندسی مخابرات به شمار می‌رود. در گرایش سیستم به چگونگی تبدیل سیگنال ­ها از یک شکل به شکلی دیگر پرداخته می­شود. در سیستم یک تلویزیون برای انتقال سیگنال از اتاق تولید به آنتن  وجود یک فرستنده نیاز است. از جمله وظایف این گرایش جداکردن پارازیت از موج اصلی و تشخیص دادن موج اصلی است که بعد از آن بتواند فقط امواج اصلی را  از آنتن دریافت کند.

نام دیگر گرایش سیستم مهندسی مخابرات، مخابرات دیجیتال است و علت نام گذاری این است که هدف این گرایش به وجود آوردن ارتباط امن در مخابرات، طراحی سیستم­های مخابراتی بهینه سازی، آشکار کننده­های اطلاعات و فیلترهای مختلف است که می­توانند امواج پارازیت را از امواج اصلی تشخیص دهند. از زمینه­ های مهم مهندسی مخابرات طراحی سیستم ­های رادار و جنگ الکترونیک، نصب و راه­اندازی شبکه­ های ارتباط از راه دور و طراحی شبکه­ های مخابراتی برای ارتباط اطلاعات است.

رشته مهندسی مخابرات گرایش سیستم

گرایش میدان

یکی دیگر از گرایش‌های رشته مهندسی مخابرات، مهندسی مخابرات گرایش میدان است. گرایش میدان مهندسی مخابرات بیشتر  با میدان ­های مغناطیسی، امواج مغناطیسی، ماکروویو و امواج ماکروویو و آنتن‌ها ارتباط دارد تا بتوانند بهترین راه و وسیله را برای انتقال موج از نقطه­ای به نقطه دیگر بیابند. برای اینکه یک سیگنال از ایستگاه تلویزیونی به گیرنده­ های تلویزیونی انتقال پیدا کند، در ابتدا باید سیگنال را از طریق آنتن­های خاصی به صورت موج منتشر کرده و سپس با استفاده از آنتن­ های خانگی باید این امواج را دریافت کرد تا زمینه تبدیل این موج به صوت و تصویر فراهم شود. تمامی این کارها و این ارسال­ ها و انتقال­ های امواج در حوزه گرایش میدان قرار دارند.

رشته مهندسی مخابرات گرایش میدان

هدف رشته مهندسی مخابرات

در واقع هدف اصلی رشته مهندسی مخابرات را می­توان انتقال اطلاعات از یک مکان به مکان دیگر دانست که می­شود به ­صورت صوت، تصویر و داده­های کامپیوتری انجام داد. این رشته درواقع باعث ارتباط پرسرعت و امن بین چندین کاربر در مکان­های مختلف می­شود. در نهایت فارغ‌­التحصیلان رشته مهندسی مخابرات می­توانند فعالیت­ هایی در زمینه­ های طراحی مدارهای مخابرات سیار، فیبرنوری، رمزنگاری انواع فرستنده و گیرنده ­های مخابراتی  بهینه سازی شبکه­ های مخابراتی داشته باشند و لازم به ذکر است که در این زمینه ­ها بازار کار مناسب و خوبی برای رشته مهندسی مخابرات وجود دارد.

مهندسی مخابرات نظریه­‌ها و مبانی لازم را به ­منظور ارتباط بین چندین کاربر ارائه می­کند و باعث انجام به ­صرفه فرایندها می­شوند. پس هدف اصلی این رشته تربیت متخصصانی در زمینه­‌های اصلی این رشته مثل فرستنده، میانی، گیرنده و گسترش شبکه است.

گستردگی رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن

بازار کار رشته مهندسی مخابرات

بازار کار رشته مهندسی مخابرات می­تواند در بخش ­های دولتی، نظامی و صدا و سیما باشد همچنین افراد فارغ‌التحصیل در رشته مهندسی مخابرات می­توانند کارهای پژوهشی در سطح مراکز تحقیقاتی و در دانشگاه ­ها  نیز انجام دهند. شرکت­های خصوصی زمینه رونق در این زمینه را به ­وجود آورده­اند. هر دو گرایش این رشته، امکان کار در وزارت دفاع را دارند اما گرایش میدان در صدا و سیما کاربرد بیشتری دارد بنابراین دانشجویان این گرایش­ ها می­توانند کارهای مخابراتی پروژه ­های نظامی را انجام دهند .

افراد فارغ­التحصیل در رشته مهندسی مخابرات می­توانند در زمینه ­های مختلف زیر مشغول به کار شوند. این زمینه‌ها عبارتند از:

  • اجرای پروژه­ های مخابراتی (کار در سایت)

اکثر پروژه­های مخابراتی در نواحی دور از شهر مثل مناطق مرتفع، بیابانی و سایت­های نفت و گاز ایجاد می­شوند به همین دلیل نیاز به افرادی که بتوانند به دور از خانه و خانواده کار کنند، احساس می­شود. توانایی یک مهندس سایت در نصب، برنامه­ ریزی و راه­اندازی تجهیزات مخابرات می­تواند حائز اهمیت باشد. یک مهندس مخابرات باید در زمینه ­هایی از قبیل سیستم­ ها و تجهیزات، اصول کار، قراردادها، کار در ارتفاع آشنایی لازم و کافی را داشته باشد. البته قابل ذکر است که بسیاری از این مهارت­ ها از طریق مطالعه و تلاش قابل به دست آوردن هستند.

رشته مهندسی مخابرات

  • مدیریت پروژه سیستم­ های مخابراتی

پروژه­های مخابراتی برای مدیریت پروژه نیاز به یک مهندس مخابرات دارند که مدیر پروژه باید ویژگی­هایی از قبیل آشنایی با اصول قراردادها، مدیریت فنی، زمان­بندی پروژه، خرید تجهیزات، مسائل فنی را دارا باشد. همچنین مدیر پروژه وظیفه­ های مختلفی مثل مدیریت و هماهنگی بین اعضای گروه ­های کاری و پرسنل دفتر را برعهده دارد. به طور معمول افراد باید تجربه زیادی در زمینه کار در این رشته را داشته باشند تا بتوانند به سطح بالایی از مدیریت برسند لازم به ذکر است که مدیریت پروژه می­تواند قسمت بسیار مناسبی از بازار کار رشته مهندسی مخابرات را به­ وجود آورد به طوری که مدیریت پروژه قابلیت این را دارد که افراد را در این زمینه به درآمد­های خوبی برساند.

  • نظارت و مشاوره جهت طراحی و انجام پروژه ­های مخابراتی

همه پروژه­های مخابراتی برای اجرای درست نیازمند متخصصینی هستند که بر نحوه طراحی و کار نظارت کافی را داشته باشند و در زمان نیاز به مشاوره بتوانند پروژه را به سمت اهداف خود هدایت کنند که این متخصصان در این رشته عموما مهندسان مخابرات هستند. به دلیل اینکه معمولا کارفرما اطلاعات لازم در مورد مسائل تخصصی مهندسی مخابرات را ندارد باید از یک مهندس مخابرات کمک گرفت. مسائلی از قبیل خرید تجهیزات، اختصاص دادن فضای مناسب برای تجهیزات و سیستم تغذیه بسیار مهم هستند که جز آینده­نگری جهت طراحی و اجرای پروژه محسوب می­شوند.

درآمد و حقوق فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی مخابرات

از ملاک­های مهمی که برای افراد در این رشته وجود دارد می­توان به پول، سطح درآمد و بازار کار رشته مخابرات و حقوق و مزایای آن اشاره کرد. در بین رده­های مختلف مهندسی، مهندسان مخابرات دارای حقوق، مزایا و درآمد متفاوت از هم هستند. حتی اگر همه آن­ها به یک میزان تسلط داشته باشند باز هم درآمد در بین شاخه­های مختلف، متفاوت است.

از جمله ملاک­های مهم در حقوق و درآمد فارغ‌التحصیلان و مهندسان رشته مهندسی مخابرات می‌توان به سابقه کاری فرد مورد نظر اشاره کرد و همچنین شرایط درآمدزایی در هر کشور با کشور دیگر می­تواند کاملا متفاوت باشد. برای مثال در ایران مانند دیگر رشته ­ها اگر فارغ­التحصیلان محیط­های دولتی را برای کار ترجیح دهند حقوقی براساس قانون مدیریت خدمات کشور دریافت می­کنند اما اگر این مهندسین در بخش­های خصوصی مشغول به کار شوند با توجه به سطح تحصیلات، آشنایی با نرم­افزارهای مختلف و میزان تجربه کاری می­توانند به درآمد خیلی بالایی دست پیدا کنند. در حال حاضر حدود میانگین حقوق ماهیانه این مهندسان بین 8 تا 11 میلیون تومان می­باشد (البته این ارقام حدودی بوده و با توجه به زمان تغییر می‌کنند).

نتیجه ­گیری

یکی از رشته­های پرطرف­دار مهندسی، رشته مهندسی مخابرات است. این رشته سابقه نسبتا زیادی در کشور ما داشته و پیشرفت آن در دهه‌های اخیر باعث افزایش بازار کار رشته مهندسی مخابرات در ایران و جهان گشته است. در این مقاله سعی کردیم به  بررسی رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن پرداخته و گرایش‌های مختلف این رشته را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون می‌شویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکه‌کابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.

176 بازدید
نویسنده این مقاله
تکه کابل
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط