مهمترین و پرکاربردترین ورودیها برای دسترسی به برق در ساختمان، پریزهای برق هستند. در حالت کلی پریزهای برق بسیار ساده بوده اما نکات و استانداردهای خاص خود را دارند. در این مقاله قصد داریم به ذکر طریقه نصب پریز برق پرداخته و استانداردهای نصب پریز برق را با هم بررسی کنیم.
ابزارهای مورد نیاز نصب پریز برق
برای انجام هر کاری، به خصوص در کارهایی که با برق سر و کار دارید، باید از لوازم و تجهیزات مخصوص آن کار استفاده کنید. در این قسمت به ذکر لوازم مورد نیاز نصب پریز برق میپردازیم. تجهیزات نصب پریز برق عبارتند از:
- فازمتر
- سیمچین
- چسب برق
- پیچگوشتی
- دمباریک
طریقه نصب پریز برق
برای نصب پریز برق باید یک سری مراحل را به ترتیب دنبال کنید. این مراحل به ترتیب عبارتند از:
1- تشخیص سیمها: اولین کار برای نصب پریزهای برق، تشخیص نوع سیمهای برق است. در حالت کلی شما باید بتوانید فاز یا نول بودن سیم را تشخیص دهید. برای این کار از فازمتر استفاده کنید. قسمت ابتدایی فازمتر یا همان سر فازمتر را به سیم متصل کرده و انگشت را در انتهای فازمتر قرار دهید. اگر چراغ فازمتر روشن شد، سیم فاز بوده و در صورتی که چراغ فازمتر روشن نشد، سیم نول است.
2- قطع جریان برق: پس از تشخیص سیمها و نامگذاری آنها، باید برق را قطع کنید زیرا احتمال برخورد دست شما به سیم فاز و برقگرفتگی بسیار بالاست. دوباره میتوانید از فازمتر برای صحت قطع بودن برق استفاده کنید.
3- نصب مکانیزم پریز برق: برای نصب مکانیزم پریز برق، ابتدا رویه پریز را با استفاده از پیچگوشتی باز کرده و سپس هر کدام از سیمهای فاز و نول را در محل مخصوص خود نصب میکنیم. سپس مکانیزم پریز را در قوطی پریز برق قرار داده و پیچ را نصب میکنیم. دقت کنید که این پیچ باید محکم در جای خود بسته شود. در صورتی که پیچ کاملا محکم و ثابت سرجاری خود قرار نگیرد، میتواند باعث لقی پریز شود.
4- نصب کادر و رویه پریز برق: پس از نصب مکانیزم پریز برق، نوبت به نصب کادر و رویه پریز برق میرسد. در ابتدا کادر پریز را روی مکانیزم پریز گذاشته و در جای و محل خود قفل نمایید. سپس رویه پریز را روی کادر آن قرار داده و پیچهای آن را محکم نمایید. کار تقریبا به پایان رسیده و از سفت و محکم بودن پیچهای پریز برق اطمینان حاصل کنید.
5- وصل جریان برق: در پایان هم جریان برق را وصل کرده و سالم بودن پریز و صحت کارکرد آن اطمینان حاصل کنید.
دقت کنید که مراحل گفته شده در بالا برای کلید دوپل و کلید تکپل هم صادق بوده و تفاوت چندانی به لحاظ نصب با پریز برق ندارند.
استانداردهای نصب پریز برق
دقت کنید که برای زیبایی و اختلال در کارکرد کلید و پریز برق، باید استانداردهای نصب کلید و پریز برق را رعایت کنید. این استانداردها عبارتند از:
- در هنگام نصب کلید و پریز در کنار یکدیگر، فاصله مرکز قوطی پریز تا مرکز قوطی کلید (با در نظر گرفتن وجود جداکننده) نباید بیشتر از 91 میلیمتر یا همان 9 سانتیمتر شود. در صورت عدم وجود جداکننده، این مقدار به 71 میلیمتر یا همان 7 سانتیمتر میرسد.
- ارتفاع نصب کلید و پریز از سطح زمین باید حداقل 1.10 الی 1.20 متر (110 سانتیمتر الی 120 سانتیمتر) باشد (تنها ارتفاع پریز برق، تلفن و آنتن باید نزدیک به سطح زمین بوده و در فاصله 30 تا 40 سانتیمتر سطح زمین باشد).
- این ارتفاع نصب در آشپزخانه بین 60 تا 120 سانتیمتر بوده (با توجه به محل مورد نیاز) و در حمام حداقل 120 سانتیمتر است.
نتیجهگیری
یکی از پرکاربردترین قسمتهای هر خانه، محل کلید و پریزهای برق آن خانه است. از آنجا که پریز برق به برقی با ولتاژ بالا متصل بوده و امکان برقگرفتگی وجود دارد، از همین رو روش صحیح و طریقه نصب پریز برق از اهمیت زیادی برخوردار است. دراین مقاله سعی کردیم به به ذکر طریقه نصب پریز برق پرداخته و استانداردها و وسایل مورد نیاز جهت نصب پریز برق را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون میشویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکهکابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.
289 بازدید