تأمین برق و سیمکشی برق در ساختمانها امری الزامی است. نصب سینی کابل و نردبان کابل شیوهای موثر به منظور مدیریت سیم و کابل برای توزیع برق در ساختمان میباشد. در واقع میتوان گفت سینی کابل جایگزین بسیار مناسبی برای سیمکشی باز محسوب شده و در نقاطی که نیاز به سیمکشی متعدد باشد میتوان از نصب سینی کابل استفاده کرد. یکی از مهمترین مزیتهای اجرای سینی کابل در ساختمانهای تجاری و صنعتی این است که میتوان بر روند کابلکشی و اعمال تغییرات لازم در آن نظارت بهتری داشت. علاوه بر این، اجرای سینی کابل در نظمدهی و زیباسازی سیمکشی برق در ساختمانهای بزرگ همچون برجها نیز کاربرد دارد. اما در هنگام نصب این تجهیزات نکات مهمی وجود دارد که لازم است متخصصان این حوزه آنها را بدانند و هنگام اجرای سینی کابل این موارد را لحاظ کنند.
بهترین روش نصب سینی کابل
به منظور نصب صحیح و ایمن سینی کابل لازم است کشش، فشار دیواره جانبی و حداقل شعاع خمشی مد نظر قرار گیرند. علاوه بر این، چیدمان سینی کابل بایستی بر اساس محدودیتهای طراحی کابل و محدودیتهای اجرایی در هنگام نصب صورت پذیرد. توجه داشته باشید هرگونه سهلانگاری سبب کاهش مقاومت این سیستم خواهد شد. اولین قدم برای نصب صحیح سینی کابل مطالعه دقیق نقشههای طراحی شده و بررسی امکان اجرای آن در کارگاه میباشد.
در گام نخست باید طراحی سینی کابلها از لحاظ تعداد، ابعاد، چیدمان و مسیر با در نظر گرفتن استانداردهای مربوطه مورد بررسی قرار گیرد. دقت فرمائید که رعایت دقیق کلیه فاکتورهای مربوط به ایمنی سینی کابل بسیار حائز اهمیت میباشد. عدم توجه به استانداردهای بینالمللی همچون NEMA VE-1 و NEMA VE-2 احتمال وقوع حوادث ناگوار را افزایش میدهد.
موضوع بعدی که هنگام نصب سینی کابل باید مورد توجه قرار گیرد، میزان مقاومت این تجهیزات در برابر خطراتی مثل اشتعال و آتشسوزی یا انتشار آتش بین سینیهای مجاور است. به منظور جلوگیری از وقوع حوادث ناگواری همچون آتشسوزی و انتشار آتش بین سینیهای مجاور توصیه میشود هنگام نصب، جنس کابلها، طرح سینیهای برق، سیستم ضد حریق و تهویه مورد بررسی قرار گیرند.
پس از بررسی طراحی سینی کابل لازم است تا تداخل آن با تأسیسات مکانیکی و تغییرات احتمالی معماری را مورد بررسی قرار دهید. در نهایت نحوه ساپورتگذاری و مراحل اجرای سینی کابل باید در نظر گرفته شود تا در حین اجرا مشکلی پیش نیاید.
هنگام نصب سینی کابل چه نکاتی را باید مدنظر قرار دهیم؟
چنانچه سینیهای کابل به صورت عمودی نصب میشوند، لازم است تا درون رایزرها قرار گیرند. قرار دادن سینیهای کابل درون رایزرها سبب میشود تا بتوان تقسیم کابلها از کنتور یا تابلوی توزیع برق به منظور استفاده در طبقات و واحدهای مسکونی را به راحتی انجام داد. توجه فرمائید که نصب سینی کابل در زیر سقف یا رایزرها نباید محدودیتی در اجرای کابلکشی ایجاد نماید. علاوه بر این، نحوه کابلکشی بر روی سینیهای کابل میبایست بسیار دقیق و مرتب انجام پذیرد تا امکان تشخیص کابلها هنگام تعمیر یا تعویض وجود داشته باشد. علاوه بر موارد مذکور، نکات دیگری نیز حائز اهمیت هستند که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت:
- بر اساس توصیههای اجرایی در استاندارد NEMA VE 2، نصب سینی کامل شامل تمامی نگهدارندههای لازم، کلیپسهای نگهدارنده، سیستمهای نگهدارنده صفحه اتصال، مسدودکننده انتهایی لولای افقی و عمودی، بازوهای سینی، تبدیلهای کوچککننده سینی، سهراهی و چهارراهی سینی کابل میشود.
- به منظور جلوگیری از پارگی و از بین رفتن روکش کابل و سایر مشکلات احتمالی لازم است تا پلیسه و لبههای تیز از سینی کابل حذف شود. لازم به ذکر است که سیستمهای تولیدی ضربهای یا پانچ ضربهای به مرور زمان سبب ایجاد پلیسه در شاخههای سینی میشوند، اما سیستمهای اتوماتیک CNC به علت تکنولوژی پیشرفتهتر فاقد پلیسه بوده و سبب زخمی شدن کابلها نمیشوند.
- بستن ساپورتهای سینی کابل و ارتباط کانکتورها به تجهیزات با استفاده از رابط سینی کابل انجام شود.
- نصب ارتباطدهندههایی نظیر چهارراهی سینی کابل در گسترش ساختمان سیستم اجرایی سینی کابل تأثیرگذار خواهد بود.
- در جهت و ارتفاع سینی کابل با استفاده از اتصالات استانداردی مثل زانوییهای عمودی بیرونی و درونی تغییرات لازم اعمال شود.
سخن پایانی
سینی کابل یکی از پرکاربردترین تجهیزات در تأسیسات الکتریکی بوده که از آن به منظور بهبود شکل ظاهری و مرتبسازی کابلکشیهای متعدد استفاده میشود. نصب سینی کابل بر اساس نکات گفته شده در این راهنما سبب افزایش ایمنی سیستم سیمکشی برق و صرفهجویی در فضا، مواد، نیروی کار، زمان و همچنین هزینهها خواهد شد. شایان ذکر است که تعمیر و نگهداری و همچنین نصب سینیهای کابل در مقایسه با هر نوع سیستم سیمکشی دیگری راحتتر و سریعتر خواهد بود.
195 بازدید