تجهیزات مخابراتی به سخت افزارهایی گفته میشود که برای ارتباطات مخابراتی مانند خطوط انتقال دیتا به صورت فیزیکی، ایستگاههای فرستنده رادیویی و ارتباط بر پایه فیبر نوری استفاده میشوند. ارتباط مذکور شامل انواع متفاوتی از فنّاوریهای ارتباطی مانند تلفنهای ثابت، موبایلها، رادیو، اینترنت و غیره است. از اوایل سال 1990 با توجه به افزایش استفاده از فناوریهای مخابراتی، اهمیت این بخش برای مردم و شرکتها بهشدت بالا رفته است. در این مطلب همراه ما باشید تا تجهیزات مخابراتی را بررسی کنیم.
انواع تجهیزات مخابراتی
برای هرگونه برقراری ارتباط بین دو نقطه، حتماً نیاز به یک سری از ابزارها و وسایل است که با استفاده از آنها بتوان ارتباط موردنیاز را برقرار کرد. برای ایجاد ارتباطات مخابراتی نیز نیاز به یک سری از ابزارها و وسایل هست که در قسمت زیر آنها را بررسی میکنیم.
1-ارتباط بر پایه سیم فیزیکی
ایجاد ارتباط با استفاده از سیم و کابل یکی از قدیمیترین روشهای انتقال دیتا است. نمونه بارز آن ارتباطات تلفنهای خانگی است که با استفاده از یک زوج سیم بین مشترکان ارتباط برقرار شده و آنها میتوانند صدای خود را به گوش طرف مقابل برسانند. همانطور که میتوان حدس زد، تجهیزات مخابرات در این روش دیتا را روی سیم منتقل میکنند.
در این روش دیتا بهصورت کاملاً آنالوگ روی امواج الکتریکی از طریق سیمها انتقال داده میشود. به دلیل ماهیت سیستم های آنالوگ نمی توان در مسیرهای طولانی از این روش برای برقراری ارتباط استفاده کرد. در این روش هر چه از مسیر و مرکز ارائهدهنده دورتر شویم، میزان کیفیت انتقال دیتا به دلایل متعددی افت پیدا نموده و افراد نمیتوانند از کیفیت اصلی آن استفاده نمایند.
2- ارتباط بر پایه امواج رادیویی یا Wireless
این نوع از ارتباطات توسط تجهیزات رادیویی ایجاد شده و یک روش سریعتر و بهتر برای انتقال دیتا است. در این روش دیتا بهصورت موج و با طولموجهای مختلف انتقال داده خواهد شد. علاوه بر این موضوع، روش بیسیم یا Wireless انتقال دیتا میتواند تا فواصل بیشتری انجامشده و یا به انجام برسد. ابزارهای رادیویی انتقال دیتا، دکلها و کابلهایی که قادر هستند دیتای زیادی را منتقل کنند ازجمله تجهیزات مخابراتی در این روش میباشند.
در ارتباطات بیسیم دکلهای مخابراتی مهمترین نقش را دراینباره به عهدهدارند. این کابلها دیتای الکترونیکی را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل نموده و سپس از طریق یک سری از قطعات ارسال کرده و دیتای دریافتی را نیز از امواج الکترومغناطیسی به دیتای الکترونیکی منتقل میکند.
3- ارتباط بهوسیله کابلهای فیبر نوری
ارتباط بر اساس کابلهای فیبر نوری یک نوع جدید از ارتباطات است که بر اساس آن دیتا بهسرعت بسیار بالایی (در حد سرعت نور) و در فواصل بسیار طولانی (حتی بینقارهای) انتقال دادهشده و در این انتقال دیتا تا هر مسیری که باشد، هیچگونه اختلالی ایجاد نخواهد شد. تمامی تجهیزات مخابرات بکار رفته در این روش تجهیزات پیشرفته و بر پایه اتصالات فیبر نوری است.
در این مورد کابل فیبر نوری مهمترین قطعه و یا کاربرد را در این انتقال دیتا به عهده دارد. بهطورکلی کابل فیبر یک سیم ساختهشده از شیشه با پلاستیک می باشد که دیتای وارد شده از یک نقطه را به به انتهای کابل انتقال می دهد. در اطراف این کابل یک لایه عایق وجود دارد که از آن محافظت می کند.
4- انتقال دیتا از طریق ماهواره ای
در این روش با قرار دادن یک سری ماهواره در مدار زمین و ایجاد ارتباط رادیویی بین مرکز ماهواره ای مخابرات، دیتای مورد نیاز انتقال و از طریق دیش هایی در سطح زمین قابل دریافت می باشد. مهمترین ابزارهای به کار رفته در این نوع از انتقال داده ماهواره های قرار گرفته در مدار زمین، دیش های انتقال دیتا و همچنین دریافت کننده های مشترکین می باشد. این روش انتقال دیتا چند سالی است که توسط برخی از شرکت ها در حال بکارگیری بوده و با توجه به عدم استفاده از هرگونه مانع برای کاهش سرعت دارای مزیت های بسیار زیادی می باشد.