رشته مهندسی برق مخابرات از جمله زیر شاخه های مهندسی برق بوده و سالانه دانشجویان زیادی در دانشگاه های مختلف به ادامه تحصیل در این رشته می پردازند. این رشته در زمینه ارسال و دریافت اطلاعات فعالیت داشته و نظریه های مفید و مبانی لازم ارتباط بین کاربران مختلف و انجام فرایند ها را به صورت عملی ممکن می سازد. ما در این مقاله به بررسی رشته مهندسی برق مخابرات و بازار کار این رشته خواهیم پرداخت.
معرفی رشته مهندسی برق مخابرات و بازار کار این رشته
در مخابرات اطلاعات به صورت صوتی، تصویری و یا داده های کامپیوتری از مرکزی به مرکز دیگر انتقال پیدا کرده و تعامل و ارتباطات را با حد زیادی آسان کردهاند. در رشته مهندسی مخابرات نیز اطلاعات به صورت موجی و مخابراتی ارسال و دریافت می شوند. متخصصان آموزش دیده حوزه مهندسی مخابرات ارتباطی سریع و امن و آسان را بین کاربران مختلف ممکن می سازند و این رشته نقش اساسی در زندگی پیشرفته امروزی ایفا می کند.
در حال حاضر رشته مهندسی برق مخابرات در حوزه فعالیت های ارتباطی مختلفی مانند اینترنت، تلویزیون، رادیو، ماهواره های ارتباطی، ماهواره های تحقیقاتی و غیره نقشی گسترده و مهم داشته و هر یک از این حوزه ها را به بهترین صورت سازماندهی و مدیریت می کند. افرادی که در زمینه مهندسی مخابرات تحصیلات خود را تکمیل می کنند قابلیت ها و توانایی های مختلفی را کسب خواهند کرد که برخی از مهم ترین توانایی های دانش آموختگان این رشته عبارتند از:
- طراحی مدارها
- تسلط به سیستم های رمزگذاری و کدینگ
- طراحی فرستنده و گیرنده مخابراتی
- بهینه سازی و تعمیر شبکه های مخابراتی
- طراحی آنتن ها و سیستم های بیسیم
- طراحی دکل ها و رادارهای مخابراتی
- و …
دوره کارشناسی رشته مهندسی برق مخابرات
به منظور ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق مخابرات و کسب تخصص و مهارت های لازم باید دروس مختلفی را در دوره کارشناسی با دقت کافی آموزش دید و یاد گرفت. در این دوره دانشجوی رشته مهندسی برق مخابرات بعد از گذراندن دروس پایه مانند ریاضی، فیزیک، محاسبات، برنامه نویسی و غیره باید دروس اصلی و مختص این رشته یعنی دروسی مانند مدار، ماشین، معماری کامپیوتر، مخابرات، سیستم های کنترل خطی و غیره را به خوبی فرا بگیرند.
از جمله دروس تخصصی رشته مهندسی برق مخابرات که در مقطع کارشناسی آموزش داده می شود عبارتند از: میدان و امواج، آنتن، مخابرات دیجیتال، ماکروویو، پردازش سیگنال دیجیتال و غیره. در این دوره برای دانشجویان رشته مهندسی برق مخابرات زمینه سازی می شود تا خود را برای گرایشات و دروس مورد نظر در دوره کارشناسی ارشد آماده نمایند و بتوانند مطالب و آموزش های بعدی را به خوبی فراگیرند.
گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق مخابرات
بعد از اتمام دوره کارشناسی و آموزشات لازم متقاضیان به مرحله بعد یعنی کارشناسی ارشد این رشته وارد می شوند. مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق مخابرات نیز دو گرایش مختلف دارد که هر کدام از آن ها در زمینه های خاصی کاربرد دارند و متقاضیان می توانند با در نظر داشتن اطلاعات مناسب درمورد این گرایش ها تصمیم گیری بهتری را اتخاذ نمایند. در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
گرایش میدان و موج
رشته مهندسی مخابرات میدان دانشجویان را با مفاهیم مختلفی مانند میدان مغناطیسی، آنتن، امواج، مایکروویو و غیره آشنا می کند. رشته مهندسی مخابرات گرایش میدان جزو رشته های پیچیده محسوب می شود که مخابرات میدان درمورد RF یا فرکانس رادیویی بالا کاربرد دارد. در مخابرات میدان دقت می شود که طول موج در مقایسه با ابعاد سازه مورد نظر قابل مقایسه باشد.
در بحث مهندسی میدان، مهندسان با جنبه های فیزیکی و چگونگی انتقال امواج اطلاعاتی از مرکزی به مرکز دیگر مواجه هستند. در این رشته موضوعاتی مانند طراحی مدارات مایکروویو رادار محافظتها و خطرات الکترومغناطیسی، نحوه انتشار، ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیسی به واسطه یک کانال مخابراتی که می تواند یک فیبر نوری و یا فضای آزاد در مخابرات بی سیم باشد، گیرنده و فرستنده نیز یک مدار الکترونیکی در فیبر نوری و یا آنتن ماهواره در مخابرات ماهواره باشد، وجود دارد.
مهندسی مخابرات گرایش سیستم
در رشته مخابرات سیستم که به مخابرات دیجیتال نیز شهرت دارد بحث طراحی سیستم های مخابراتی مطرح می شود، برای مثال طراحی سیستم های جنگ الکترونیکی و رادار از جمله فعالیت هایی است که در این رشته به آن پرداخته می شود. در رشته مخابرات سیستم به موضوعات مختلفی مانند؛ بهینه سازی و برقراری ارتباط امن، فشرده سازی اطلاعات، طراحی سیستم و شبکه های مخابراتی، ذخیره و بازیابی اطلاعات، رمز گذاری تشخیص خطا، تطبیق اطلاعات با کانال های ارتباطی در جهت ارسال و دریافت اطلاعات( مودولاسیون ها، دمودولاسیون ها)، تشخیص پارازیت ها از امواج اصلی به وسیله فیلترها، نصب شبکه های ارتباطی راه دور و غیره مورد بحث و آموزش قرار می گیرد.
بازار کار رشته مهندسی برق مخابرات
رشته مهندسی برق مخابرات رشته ای کاربردی است و بازار کار آن نیز گسترده و فعال است اما دانشجویان فارغالتحصیل این رشته باید ابتدا مهارت های خود را تقویت کنند و دروس تخصصی دانشگاه را به خوبی فرا گرفته باشند و به نرم افزارهای مختلف مرتبط با این رشته مسلط باشند تا به راحتی جذب مشاغل مربوط به آن شوند.
هر ساله دانشجویان زیادی در رشته مهندسی برق مخابرات فارغ التحصیل می شوند که باتوجه به توانایی های آن ها و نیازی که بسیاری از سازمان ها و مشاغل دارند خیلی راحت و سریع استخدام می شوند. لازم به ذکر است حقوق و مزایای هر یک از این مشاغل با هم متفاوت است.
یکی از کاربردهای گسترده این رشته در زمینه نظامی است که فارغالتحصیلان می توانند در بخش های دولتی مثل سپاه، ارتش، صدا و سیما، وزارت دفاع، مراکز تحقیقاتی و غیره استخدام شوند همچنین در بخش های خصوصی زیادی نیز به نیروی متخصص و ماهر آموزش دیده رشته مهندسی برق مخابرات نیازمند هستند.
301 بازدید