به منظور انتقال سیم و کابل های برق، استفاده از تیر برق ضروری و لازم است. در گذشته این سیم و کابل ها با استفاده از تیر برق هایی با متریال هایی مانند چوب، بتن مسلح و یا فولاد و غیره انتقال داده می شدند اما به دلیل معایبی که این متریال ها داشتن استفاده از تیر برق پیش تنیده شده رواج پیدا کرد. این تیر برق ها به روش خاصی طراحی و تولید میشوند و مزیت های بیشتری دارند که در ادامه اطلاعات مناسبی در رابطه با تیر برق پیش تنیده در اختیار شما قرار خواهیم داد.
معرفی تیر برق پیش تنیده و تاریخچه آن
تیرهای برق پیش تنیده از بتن ساخته می شوند و تیر برق هایی مقاوم و با دوام و البته عملکردی مناسب هستند. این تیره برق ها از بهترین مواد اولیه و طراحی ها و با کمک تجهیزات پیشرفته تولید میشوند و در صنعت برق رسانی بسیار کاربردی بوده و مورد توجه قرار گرفته اند.
در تیر برق های پیش تنیده سیم های فولادی قبل از ریخته شدن بتن مورد کشیده شدن قرار می گیرند و بعد از ریخته شدن بتن و رسیدن به سطح کشش و قابلیت نگهداری مناسب، نیروی کششی از روی آن ها برداشته می شود. تیر برق های پیش تنیده در اندازه های مختلف طراحی و تولید می شود و کاربردهای مختلفی دارد.
انواع تیر برق پیش تنیده شده
ویژگی های مثبت و کاربردهای متعدد تیره برق های پیش تنیده سبب شد که این تجهیزات در انواع اشکال مختلف تولید شوند که هر کدام برای موارد خاصی کاربردی هستند. در ادامه به برخی از مهمترین انواع تیر برق های پیش تنیده خواهیم پرداخت.
تیر برق پیش تنیده مستطیلی و دایره ای: این نوع تیر برق ها برای طول های کمتر مناسب هستند و نصب و راه اندازی آن ها راحت تر بوده و همچنین جابجایی و نقل و انتقال آن ها با سهولت بیشتری امکان پذیر است.
تیر برق پیش تنیده مدور: این تیر برق ها برای طول های بلند تر کاربردی هستند و ویژگی مثبتی که دارند این است که از وزن سبک تری به دلیل توخالی بودن برخوردار هستند و مقاومت و استحکام این تیرها در تمام قسمت ها به یک اندازه است.
تیر برق پیش تنیده ویرندیل: شکل دیگری از تیر برق ها که برای طول های کوتاه تر مناسب است که این نوع تیر برق از المان هایی نازک تشکیل شده و به دلیل سطح تماس بیشتر امکان تخریب و خوردگی بیشتری دارند.
تیر برق پیش تنیده استوانه ای مخروطی: این تیر برق ها با استفاده از روش بتن ریزی چرخشی تولید می شوند. لازمه تولید آن ها این است که مخروط شدگی باید در تمام قسمت ها به یک اندازه انجام شود و به کمک این روش تیرها در انواع اضلاع مختلف شش ضلعی و هشت ضلعی و همچنین مثلثی تولید می شوند.
روش های ساخت تیر برق پیش تنیده
با توجه به اهمیتی که تیر برق های پیس تنیده دارند طراحی و تولید آن ها باید به صورت دقیق صورت گیرد تا عملکردی عالی ارائه دهند. بنابراین سه روش متداول ساخت تیر پیش تنیده وجود دارد که به معرفی این روش ها می پردازیم:
1. ساخت تیر برق پیش تنیده به روش سانتریفیوژی
روش ساخت سانتریفیوژی که به روش چرخشی نیز شهرت دارد مناسب برای تولید تیر برق های مخروطی و توخالی است. در این روش قالب های فولادی با استفاده از بتن پر شده و در دستگاه چرخش قرار می گیرد سپس با استفاده از این دستگاه نیروی گریز از مرکز به بتن ها وارد شده و باعث محکم شدن بتن شده و آب اضافی موجود در آن نیز خارج می شود. در مرحله بعد قالب ها در معرض بخار قرار داده می شوند تا به مقاومت مورد نظر برسند سپس کابل پیش تنیدگی آزاد شده و با قرار گرفتن بتن به مدت ۲۸ روز در هوا تیر برق پیش تنیده شده به روش سانتریفیوژی تولید می شود.
2. ساخت تیر برق پیش تنیده به روش خط بلند
معمولاً این روش برای ساخت تیر برق های پیش تنیده توپر مورد استفاده قرار می گیرد و در اشکال مختلف مستطیلی، دایره ای، Y شکل و غیره هستند.
در این روش قالب هایی تا طول 400 فوت در انتهای بستر بتن ریزی قرار می گیرند که این قالب ها از سری های جدا کننده تشکیل شده اند و حفره های مناسب برای کشش کابل های پیش تنیدگی محسوب می شوند. کابل های مذکور در انتهای دو طرف قالب ها همزمان برای چند تیر پیش کشیده می شوند. سپس قالب ها با بتن پر شده و تیر برق تولید می شود.
3. ساخت تیر برق پیش تنیده شده به روش منسل
در روش منسل تیرها با استفاده از قالب های سبک افقی تولید می شوند که ابتدا این قالب ها را با استفاده از بتن پر می کنند البته ذکر این نکته ضرورت دارد که در وسط تیر نیز فضای خالی ایجاد می کنند تا بلوک خارج شود و فضای خالی مناسبی در تیر ایجاد شود. در مرحله بعد عملیات سخت شدن بتن به روش ویبره صورت می گیرد و بعد از تکمیل این مرحله بلوک خارج می شود. در نهایت تیرها به مدت یک روز در دمای 73 درجه حرارت داده می شوند و سپس سرد می شوند و عملیات ساخت ان ها به اتمام می رسد.
مزیت های تیر برق پیش تنیده
مزایای زیاد تیرهای پیش تنیده سبب مورد توجه قرار گرفتن آن ها شده است و به صنعت برق رسانی کمک زیادی کرده اند که برخی از مهم ترین مزیت های این تیر برق ها عبارتند از:
- نصب و راه اندازی سریع و آسان
- قابلیت استفاده و نصب تجهیزات مختلف مانند پیچ و مهره و غیره
- حمل و جابجایی راحت تر به دلیل وزن سبکی که دارند
- مقاومت بیشتر در برابر خوردگی کابل های پیش تنیده به خصوص در مناطقی با آب و هوای گرم
- سه برابر عمر بیشتر در مقابل تیر برق های معمولی
- مقاومت بالا در برابر عوامل دیگری مانند و حرارت فرسایش، آب، رطوبت و یخ زدگی
- قابلیت تولید در اندازه ها و اشکال مختلف
- امکان استفاده و نصب کابل های روشنایی و دوربین های مدار بسته درون این تیرها به دلیل توخالی بودن
- عدم نیاز به رسیدگی و مراقبت های بیش از حد
- کاربردی بودن و قابلیت استفاده در موارد مختلف