کلمه سیم و کابل را زیاد شنیدهاید اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که همین دو کلمه کوتاه چه نقش مهمی در صنعت امروز جهان ایفا می کنند؟ لحظهای تصور کنید سیم و کابلی وجود نداشته باشد. آیا فرایندهای حیاتی از کوچه و خیابان تا سطح جهانی دچار مشکل نمیشوند؟ بدون ابداع و همچنین توسعه سیم و کابل به مرور زمان، امکان نداشت اتصالات جریان برق و همچنین انتقال اطلاعات در حجمهای بسیار بالا به راحتی انجام شود. امروز در این مقاله از سایت تکه کابل قصد داریم در مورد این دو عضو جدایی ناپذیر حوزه صنعت برق بیشتر صحبت کنیم.
انواع مختلف سیم و کابل
سیمها از لحاظ ساختاری به ۶ دسته تقسیم میشود:
سیم مفتول | سیم افشان | سیم نیمه افشان |
سیم کواکسیال | سیم نایلون | سیم ارت |
سیم مفتول: شاید شما این نوع سیمها را با نام سیم خشک بشناسید. این نوع از سیمها به طور معمول از انعطاف بسیار پایینی برخوردار هستند. دلیل انعطاف پایین سیم افشان ساختار آن است که از یک رشته هادی و عایقی تشکیل شده است. این نوع از سیم بیشتر در تابلوهای برق به کار گرفته میشود.
سیم افشان: این نوع از سیم قابلیت انعطافپذیری بسیار بالایی دارد و در ساختار آن از چندین رشته مسی استفاده میشود. کارآیی سیم افشان بیشتر در سیمکشی ساختمانها است.
نیمه افشان: این نوع از سیم بین سیم مفتول و افشان قرار داشته و انعطافی در حد متوسط دارد. در ساختار آنها از تعداد رشته مسی کمتری استفاده میشود.
سیم کواکسیال: این سیم کاربرد بسیار کمتری دارد و بیشتر در آنت ساختمانها و رابط تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای این سیم به ترتیب از مرکز مغزی رسانا، عایق میانی، فویل آلومینیوم، شیلد و عایق خارجی است.
سیم نایلون: در ساختار اجزای داخلی این نوع سیم از دو سیم نازک بهم چسبیده استفاده میشود و بیشتر در برق کشی ساختمان به صورت روکار مورد استفاده قرار میگیرد.
سیم ارت: این سیم از ترکیب رنگ خاصی چون سبز و زرد تشکیل شده است. در ساختار این سیم از خلوص بالای مس استفاده میشود.
حروف استفاده شده در نامگذاری سیمها
روی بدنه سیمها حروفی درج میشود که به کمک آنها میتوان اطلاعاتی مثل جنس عایق و میزان انعاف را متوجه شد؛ این حروف عبارتند از:
حرف N: مشخص کننده سیم مسی
حرف M: به معنای سیم های مقاوم در مقابل رطوبت
حرف F: به معنای سیمهای نرم
حرف Y: به معنی عایق PVC
حرف A: به معنی سیم مخصوص داخل لولهها
انواع کابل را بشناسید
همانطور که میدانید کابلها موظف به هدایت جریان الکتریکی هستند؛ در ادامه انواع آنها را توضیح میدهیم.
۱. کابل تک رشته
۲. کابل چند رشته
۳. کابل مفتول
۴. کابل افشان
۵. کابل زمینی
۶. کابل شیلددار
۷. کابل زرهدار
۸. کابل فویلدار
۹. کابل فرمان
۱۰. کابل ابزار دقیق
۱۱. کابل فشار قوی
کابل تک رشته: در این نوع کابل از یک سیم تک رشته استفاده میشود.
کابل چند رشته: این کابل دارای تعداد رشتهها مختلف است و به طور معمول دارای کاربرد بسیار زیادی است.
کابل مفتول: این کابل از چند رشته سیم مفتول به هم تنیده تشکیل میشود و انعطاف خیلی کمی دارد. این نوع از کابل میتواند هدایت جریان را به خوبی انجام دهد و به طور کل از آنها در پروژههای صنعتی استفاده میشود.
کابل افشان: این کابل از یک سیم تک رشته افشان تشکیل شده است و از انعطافپذیری خیلی زیادی برخوردار است. به طور کل از این کابل در مکانهای صنعتی استفاده میشود.
کابل زمینی: این نوع از کابلها بیشتر در کابلکشیهای داخل ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد و به طور معمول دارای نصب ثابت است.
کابل شیلددار: این کابل نوعی محافظ اطلاعات عبوری از سیم دارد و به راحتی میتواند نویز را بگیرد. شیلد این کابل از جنس آلومینیوم با مس است.
کابل زرهدار: این نوع از کابل در ساختار خود دارای یک لایه اضافه برای افزایش مقاومت کابل در برابر صدمات مکانیکی و فیزیکی است. جنس زره این کابل بر اساس نوع کاربرد آن به ترتیب از آلومینیوم، فولاد و گالوانیزه است؛ این کابل را با نام کابل مسلح نیز میشناسند.
کابل فویلدار: این نوع از کابلها قابلیت حذف نویز از کابل را دارا هستند و به طور معمول از فویلهای ورقهای بسیار نازک که جنس مس یا آلومینیوم دارند تشکیل میشود.
کابل فرمان: از این نوع کابل جهت انتقال اطلاعات آنالوگ و دیجیتال در صنایع استفاده میشود و به طور معمول دارای رشتههای زیادی هستند.
کابل ابزار دقیق: این نوع از کابل در اتاقهای کنترل واحدهای صنعتی و نیروگاهها مورد استفاده قرار میگیرد؛ به طور کلی وظیفه انتقال دادهها را دارند.
کابل فشار قوی: از این نوع کابل بیشتر در انتقال برق از نیروگاهها به شبکه مرکزی و شبکههای توزیع اولیه استفاده میشود. پس در نتیجه بسیار قدرتمند هستند.
چطور سیم و کابل مرغوب و اصل را تشخیص دهیم؟
متأسفانه این روزها شاهد افزایش اجناس نامرغوب در بازار هستیم، ولی جای نگرانی نیست با نکاتی که به شما ارائه میدهیم به راحتی میتوانید جنس اصل را شناسایی کنید.
۱. توجه کنید که سطح خارجی سیم و کابل صاف و بدون هیچگونه فرورفتگی و برجستگی باشد، البته سیم و کابلهای انعطافپذیر ممکن است دچار خمیدگی شوند اما پس از اینکه آنها را در دست بگیرید به راحتی صاف میشوند.
۲. زمانی که سیم را با سیمچین برش دهید باید هادی آن را در مرکز عایق ببینید. به عبارت دیگر توجه کنید که عایق درست وسط سیم باشد.
۳. همیشه قطر زیاد عایق یا غلاف سیم و کابل به معنی مرغوب بودن محصول نیست.
۴. سیمهای یک کابل مرغوب به راحتی از غلاف جدا میشود.
۵. زمانی که اقدام به جداسازی عایق سیم از هادی میکنید باید این کار خیلی راحت و به صورت حالت کشی از روی مس انجام بگیرد.
۶. به نشانهگذاریها و مشخصات درج شده روی محصول دقت کنید که بر اساس استانداردهای موجود شرکت سازنده باشد.
در آخر
این مطلب به شما کمک کرد انواع مختلف سیم و کابل را بیشتر بشناسید. درباره تشخیص انواع سیم و کابل مرغوب از نامرغوب هم صحبت کردیم که در هنگام سفارش و خرید به شما کمک خواهد کرد. اگر این مقاله از «تکه کابل» را دوست داشتید میتوانید آن را برای دوستانتان هم ارسال کنید و در قسمت دیدگاهها، نظرات و تجربیات خود را با ما و مخاطبانمان به اشتراک بگذارید.