امروزه موتور برق را تقریباً در هر مکانی میتوان مشاهده کرد. این ماشین آلات، مانند ژنراتورها، انرژی حاصل از سوختهای فسیلی را به جریان الکتریسیته تبدیل میکنند. سوخت درون محفظه احتراق میسوزد تا پیستونها را به حرکت درآورد. در نهایت انرژی مکانیکی ناشی از حرکت پیستونها از طریق دینامهای تعبیه شده در موتور برق به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.
انواع مختلف موتور برق
علی رغم این سادگی همچنان سوالات زیادی پیرامون موتور برق برای افراد مطرح است که میتواند فرایند انتخاب و خرید را برای آنها دشوار سازد. به همین دلیل ما مجموعه نکاتی در ارتباط با موتورهای برق که هنگام خرید باید به آنها توجه کنید را برای شما فراهم کردهایم. برای انتخاب موتور برق مناسب، باید به برخی نکات دقت کنید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید، به عنوان مثال:
- میزان برق مورد نیاز
- نوع منبع تغذیه (تک فاز و یا سه فاز)
- تجهیزاتی که از برق تولیدی ژنراتور مصرف خواهند کرد
- متحرک (موبایل) و یا غیر متحرک
- نوع موتور (بنزینی، دیزل، گازسوز و غیره)
- وجود یا عدم وجود سیستم تنظیم خودکار ولتاژ
تعیین میزان قدرت موتور برق
برای تعیین اینکه شبکه متصل به موتور برق به چه مقدار نیرو نیاز دارد، علاوه بر این که باید قدرت اسمی تجهیزاتی که همزمان کار میکنند را بدانید؛ میبایست از پیک مصرف برق، بهویژه هنگام راه اندازی تجهیزات نیز آگاهی داشته باشید. به عنوان مثال، یک موتور الکتریکی در هنگام راه اندازی میتواند تا سه برابر توان اسمی خود برق مصرف کند. ژنراتور باید بتواند حداکثر توان مصرف شده توسط تمام تجهیزاتی که نیاز به راهاندازی همزمان دارند را تامین کند. هنگام تعیین توان مجموعه ژنراتور برای تجهیزات مقاومتی (مانند سیستم روشنایی، تلویزیون، وسایل برقی کوچک و غیره) باید ضریب ایمنی 30% را برای توان اسمی آنها در نظر گرفت. اما برای تجهیزات القایی (به عنوان مثال موتورهای الکتریکی)، توان اسمی آنها باید در 3 ضرب شود تا پیک مصرف مشخص گردد.
برای شبکه ژنراتوری، چه نوع موتور برقی را انتخاب کنیم؟
موتور برق مجهز به محفظه احتراق داخلی است که فرایند احتراق سوخت در آن انجام میشود. بسته به نیاز و نوع سوختی که در دسترس دارید، میتوانید از بین موتورهای بنزینی، دیزلی یا گازی یکی را انتخاب کنید:
- اغلب موتور برقهای بنزینی کوچک، با صدای کم و کارایی فراوان هستند، اما توان تولیدی در آنها محدود است (تا 6 کیلووات). از سوی دیگر بیشتر آنها قادر به ارائه جریان تک فاز هستند.
- موتور برقهای دیزلی را میتوان برای مدت طولانیتری مورد استفاده قرار داد. تأمین سوخت آنها مقرون به صرفهتر است و نمونههای متفاوت آن قادر به تولید جریان تک و سه فاز هستند. اما این موتورها اغلب سر و صدا و آلودگی بیشتری تولید میکنند، به همین جهت برای استفاده در فضای باز مناسبتر هستند.
- کم هزینهترین و بیصدا ترین نوع موتور برق، مدلهای گازسوز هستند. این سیستمهای ژنراتوری آلودگی کمتری نیز تولید میکنند. میتوانید آنها را برای شبکههای تا 12 کیلو وات مورد استفاده قرار دهید.
سیستم استارت در موتور برق مورد نظر شما چگونه است؟
سیستم استارت دستی در موتور برقهای کوچکتر (تا سه کیلو وات) بسیار رایج است. اما اگر مجبور به استفاده مکرر از مجموعه ژنراتور خود هستید، ما این نوع سیستم را توصیه نمیکنیم؛ در چنین حالتی بهتر است مکانیسمهای راهاندازی خودکار و یا برقی را در نظر بگیرید. سیستمهای خودکار به محض ایجاد «خاموشی» فرمان راه اندازی موتور برق را صادر میکنند. نمونههای برقی به کمک کلید کنترل این کار را انجام میدهند.
مجموعه ژنراتور تک فاز یا سه فاز؟
به استثنای برخی تجهیزات مانند پمپهای حرارتی که نیاز به انرژی زیادی دارند، برای سایر مصارف خانگی تا 18 کیلو وات، به یک موتور برق تک فاز نیاز خواهید داشت. اما برای استفاده از ماشین آلاتی که جریان برق بیشتری نیاز دارند، یک موتور برق سه فاز پاسخگوی نیاز شما خواهد بود. برخی از موتور برقهای سه فاز مجهز به پریزهای تک فاز هم هستند. صرف نظر از تعداد پریزها، رعایت حداکثر توان مجموعه ژنراتور مهم است. هنگامی که مجموعه ژنراتور مجهز به یک یا چند پریز تک فاز است، رعایت تعادل بین فازها با توزیع دستگاهها بر روی سه پریز بر اساس توان مصرفی هر دستگاه بسیار مهم است.
چه ویژگیهای دیگری را باید در نظر گرفت؟
سیستم تنظیم ولتاژ موتور برق
معمولاً موتورهای برق ارزان قیمت مجهز به سیستم تنظیم ولتاژ خروجی (AVR) نیستند. بدون این سیستم، تجهیزات متصل به مجموعه ژنراتور در خطر آسیب دیدگی قرار دارند، به خصوص اگر قطعات الکترونیکی آنها به اضافه شدن ولتاژ ناگهانی حساس باشند.
فناوری اینورتر
فناوری اینورتر به شما امکان میدهد عملکرد موتور برق را با میزان مصرف تجهیزات متصل به آن تطبیق دهید. این فناوری مجموعه ژنراتوری شما را به شدت بهینه میکند.
سیستم خنک کننده
موتورهای برق کم مصرف با هوا خنک میشوند و برای کارکردن دائمی طراحی نشدهاند. سازندگان آنها اغلب مدت زمان کاربری مداوم و مدت زمان استراحت را روی بخش مشخصات موتور برق درج میکنند. اگر به یک مجموعه ژنراتوری برای کارکرد طولانی مدت نیاز دارید، سعی کنید موتور برق مجهز به سیستم خنک کننده مایع را خریداری نمایید.
قابلیت حمل
به طور معمول هرچه به انرژی بیشتری نیاز داشته باشید، اندازه موتور برق شما افزایش مییابد. فناوریهای جدید تا حدودی توانستهاند این افزایش سایز را کنترل نمایند اما همچنان نمونههای پر قدرت موتور برق ابعاد بزرگی دارند و برای جایهجایی آنها به لیفتراک و یا تراکها نیاز است.
میزان صدای تولید شده در موتور برق
سطح نویز موتور برق میتواند یک عامل تعیین کننده برای راحتی کاربران یا افراد حاضر در محیط اطراف آن باشد. نویز تولید شده توسط یک مجموعه ژنراتور پرقدرت میتواند به راحتی تا 100 دسی بل افزایش یابد. اگر میزان صدای تولید شده برای شما اهمیت دارد، توصیه میکنیم از نمونههای دارای کانوپی (محفظه عایق صدا) استفاده کنید. برای مشاهده آگهیهای مربوط به موتور برق و اطلاعات بیشتر کلیک کنید.