پمپ خورشیدی چیست؟ کشور ایران یکی از مناطق گرم زمین و بسیاری از مناطق آن بیابانی و دارای کمبود آب است، برای همین نیاز است که از آبهای زیرزمینی برای آبیاری و انجام امور بهداشتی و عمومی استفاده شود. برای این امر از انواع پمپ استفاده میشود، که اکثر آنها با برقکار میکنند و اخیراً برای استفاده از منابع آب زیرزمینی در مناطقی که فاقد دسترسی برقی هستند، از انواع پمپهای خورشیدی استفاده میشود. پمپهای خورشیدی بسته به نوع ساختار کارکرد خود دارای انواع متفاوتی هستند که در این نوشتار به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
پمپ خورشیدی چیست؟
پمپ خورشیدی یکی از انواع پمپ آب است که تمامی فرآیند پمپاژ آب منجمله انرژی الکتریکی مورد نیاز با استفاده از انرژی تولید شده توسط پنلهای خورشیدی انجام میشود.
در این نوع پمپها تمامی انرژی مورد نیاز برای انجام امور پمپاژ آب توسط انرژی الکتریکی بهدستآمده از خورشید است و نیازی به برق شهری و دینامهای برقی نیست.
این پمپهای خورشیدی دارای تعدادی پنل خورشیدی هستند که در طول روز انرژی مورد نیاز برای کار کردن پمپ را به دست آورده و برخی دیگر نیز دارای یک باتری هستند که انرژی لازم برای کار در شب را ذخیره میکنند.
مهمترین مزیت این نوع از پمپها این است که برای کار کردن نیازی به سیمکشی و استفاده از برق شهری نداشته و در هر مکانی که آنها را قرار دهیم، قادر به کار کردن با آن هستیم؛ در بیابانها و همچنین مناطق دورافتاده روستایی دارای کاربردهای فراوانی بوده و یکی از بهترین محصولات دراینباره هستند.
مزایای پمپ آب خورشیدی
این پمپها با توجه ساختار خود دارای مزایا فراوانی هستند که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- صرفه جویی در مصرف برق
- نصب و پیکربندی آسان در محل مورد نظر
- کاهش هزینههای کابلکشی و نصب تابلو
- امکان توسعه کشاورزی در مناطقی که فاقد دسترسی به برق است.
- نیازی به انواع سوخت فسیلی ندارد
- حافظ محیط زیست است
- کاهش هزینهها انواع پمپهای خورشیدی
- نیازی به پرداخت هزینههای برق ماهانه وجود ندارد
- میتوان با استفاده از انرژی خورشیدی انواع کشاورزی را در مناطق بیابانی توسعه داد
معایب پنلهای خورشیدی
پنلهای خورشیدی علیرغم مزایای بسیار زیادی که دارند داری معایبی نیز هستند که در زیر بدان اشاره میکنیم:
1- در روزهایی که خورشید به هر دلیلی در آسمان نیست و یا به هر دلیلی تابشی وجود ندارد، نمیتوان از این پمپ هیچگونه استفادهای نمود. البته با استفاده از انواع باطریها میتوان انرژی مورد نیاز را ذخیره کرد، اما این امر هزینه تمامشده ی اجرای پمپ خورشیدی را بسیار افزایش میدهد.
ساختار پمپ خورشیدی
بهصورت کلی هر پمپ خورشیدی از سه بخش تشکیلشده است که در زیر به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
پنل خورشیدی
بیشترین هزینههای مربوط به خرید و راهاندازی پمپهای خورشیدی مربوط به پنلهای خورشیدی است، میزان انرژِی تولید شده در این پنلها بسته به سایز و تعداد آنها دارد. میزان آب پمپاژ شده در آنها نیز نیاز به تعداد پنلها بستگی دارد.
کنترلکننده
استفاده از کنترلکننده در نوع پمپ خورشیدی دارای دو دلیل است:
1- توان خروجی پمپ با میزان انرژی تولیدی در پنلهای خورشیدی قابل برابری است.
2- این کنترلکننده دارای یک کاهنده ولتاژ است که با کم کردن آن میزان استفاده از انرژی را افزایش میدهد و در غیر این صورت ممکن است سیستم خاموش شود. بهعلاوه استفاده از پمپ کاهنده باعث افزایش طول عمر پمپ و سرویس خواهد شد.
پمپ
انواع ولتاژهای پمپهای خورشیدی دارایAC یا DC هستند. معمولاً ولتاژهای مستقیم یا DC دارای ولتاژ پایینتری بوده و حدود 3 وات قدرت دارند.
در جریانهای AC معمولاً برای استفاده از آن باید از اینورتر استفاده کرد و قدرت و میزان جریان را به مستقیم تبدیل کرد، این میزان از 30 تا 50 ولت قدرت دارند.
شیوه کارکرد پمپ خورشیدی
برای کار کردن یک پمپ خورشیدی نیاز به انرژی خورشیدی، پنلهای خورشیدی، یک پمپ که با قدرت و برق AC و DC کار کند و همچنین در صورتی خواهان آبیاری در شب داشته باشیم نیاز به باطریهای خورشیدی داریم.
با دریافت انرژی خورشیدی توسط پنلها، انرژی به الکتریسیته تبدیلشده و به دینام میرسد، بعد از آن از طریق تعدادی سیم انرژی مورد نظر به پمپ رسیده و پمپ شروع به پمپاژ آب مینماید.
80 بازدید