یکی از مهمترین وسایل اختراعشده توسط بشر که از کاربرد فراوانی برخوردار بوده و در اشکال و اندازههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، تلفن است. تلفن یکی از وسایلی است که از زمان اختراعش مورد استفاده بشر بوده و حتی امروزه از اهمیت و کاربرد بیشتری برخوردار است. با اینکه شاید حدود ۱۵۰ سال است که از اختراع تلفن توسط گراهام بل میگذرد اما این ابزار کاربرد اهمیت و ارزش خود را از دست نداده و یکی از مهمترین اختراعات بشر در تمامی ادوار است. از این رو، در این مقاله قصد داریم به بررسی تلفن از ابتدا تاکنون پرداخته و تاریخچه اختراع و تکامل آن را بیان کنیم.
همه چیز درباره تلفن از ابتدا تا کنون
همانطور که پیشتر گفته شد، تلفن یکی از مهمترین اختراعات بشر از گذشته تا به امروز بوده است. تلفن در سال ۱۸۷۶ میلادی توسط الکساندر گراهام بل در شهر ماساچوست از توابع ایالت بوستون ساخته و اختراع شد. یکی از دستیاران گراهام بل (توماس آگوستس واتسون) تلفن اختراع شده توسط گراهام بل را به شکل زیر توضیح میدهد.
تلفن جناب آقای گراهام بل ساختار کلی سادهای دارد. تلفن گراهام بل از یک پایه محکم چوبیشکل، قسمتی قیفیمانند برای ارسال و دریافت پیام، یک باتری اسیدی و مقداری سیم مسی ساخته شده است.
جالب است بدانید اولین مکالمه تلفن هم بین همین دو شخص یعتی الکساندر گراهام بل و توماس واتسون بوده است و نکته جالبتر این است که اولین جمله گفته شده با تلفن هم توسط گراهام بل به واتسون که در اتاق دیگری بود، گفته شده است و آن جمله ساده “آقای واتسون بیا اینجا با تو کار دارم” بوده است.
علت گفتن این جمله توسط گراهام بل این بود که گراهام بل در هنگام تست تلفن، کمی از مایع اسیدی باتری برروی شلوار گراهام بل ریخته و او این جمله را به زبان آورده است.
جالب است بدانید که افراد زیادی در سرتاسر دنیا سعی در اختراع تلفن (قبل از گراهام بل) داشتند اما هر وسیلهای که ساخته بودند توانایی انتقال واضح و شفاف پیام به مخاطب را نداشته و عموما مخاطب متوجه منظور گوینده نمیشد اما از آنجا که گراهام بل با اینگونه سیستمها آشنا بوده و خود مخترع تلگراف هم بوده است، توانست این ابزار و وسیله کاربردی را اختراع کند.
نکته جالبتر این است که دقیقا سه هفته بعد، شخصی با نام الیشا گری در هایلند پارک ایالت ایلینویز آمریکا موفق به ساخت تلفنی کاربردی مشابه گراهام بل شد اما از آنجا که گراهام بل این دستگاه را زودتر اختراع و به ثبت رسانده بود، این اختراع مهم به نام گراهام بل به ثبت رسیده و نام خود را جاودانه کرد.
تاریخچه کلی تلفن از ابتدا تاکنون
کلمه تلفن یا telephone از دو واژه tele به معنای دور و phone به معنای آوا یا صدا تشکیل شده است. در واقع منظور از تلفن نوعی دستگاه عمومی مخابراتی است که برای انتقال و دریافت پیام به صورت گفتاری و شنیداری مورد استفاده قرار میگیرد. اگر بخواهیم در مورد تلفن از ابتدا تا کنون بگوییم باید گفت که در حالت اولیه اساس کار تلفنها برمبنای سیمها و خطوط کابلکشی شده تلفن بوده و امکان برقراری ارتباط به طور نامحدود وجود نداشت.
در حالت کلی زمانی که کلمه “تلفن” را در مقابل شخصی میآوریم، بیشتر ذهن شخص مقابل به سمت تلفنهای سیمی که در خانهها موجود هستند، میرود اما در حالت کنونی منظور از تلفن میتواند انواع مختلف تلفن مانند تلفن منزل، تلفنهای همراه و … باشد.
اتفاق مهم دیگری که در به نوع خود انتقلابی در صنعت تلفن و برقراری ارتباط بوده و نمیتوان از آن در ذکر فرآیند و تاریخچه تلفن از ابتدا تا کنون غافل شد، اختراع تلفنهای همراه بوده است. اختراع تلفنهای همراه را میتوان به دهه ۱۹۲۰ میلادی نسبت داد، زمانی که یک شرکت آلمانی برای ارتباطگیری راحت و سریع اپراتورهای قطار به فکر استفاده و ساخت این ایده حیرتانگیز افتاد. شرکت آلمانی Zugtelephonie AG که برای اولین بار موفق به ساخت این دستگاه جالب شده بود، آن را کمی ارتقا داده و به مسافران فرستکلاس هامبورگ-برلین نیز ارائه کرد.
این اختراع اینقدر مهم و بااهمیت بود که ارتش متفقین و بهخصوص آلمان از آن در جنگ جهانی دوم بهره برد. این شرکت حدود ۱۳۰ هزار دستگاه برای ارتش متفقین تولید کرد که همین وسیله یکی از عوامل پیشرفت سریع اولیه آلمانیها در جنگ بود. این دستگاه خود شروعکننده نوعی انقلاب در تاریخچه تلفن از ابتدا تاکنون بود اما این مدل تلفنهای سیار چندین مشکل اساسی مانند تخلیه سریع باتری و شارژدهی ضعیف و برد و پوشش آنتندهی پایین (حدود ۱ مایل یا ۱.۶ کیلومتر) داشتند.
پس از اتمام جنگ، این شرکت هم از آسیبهای جنگ در امان نمانده و قدرت و سرعت پیشرفت خود را از دست داد اما از سوی دیگر، شرکتهای آمریکایی که متوجه این دستگاه شده و شرکت Bell Labs اولین شرکتی بود که بهطور عمومی وارد این صنعت شد.
این شرکت موفق به ساخت نوعی تلفن همراه داشت که متصل به سیم نبوده و قابلحمل بود بود اما این وسیله هم مشکلاتی بزرگی مثل وزن ۳۶ کیلوگرمی و یا تنها امکان استفاده در ایالتهای بزرگ وپیشرفته ایالات متحده آمریکا را داشت اما با این حال هم به سرعت پیشرفت کرده و در بین مردم محبوب شد.
در سال ۱۹۷۳ شرکت بزرگ موتورلا هم وارد این صنعت شده و اولیهترین نمونه تلفنهای سیار و همراه امروزی را به جهان معرفی کرد. موتورلا خیلی سریع نمونه اولیه را ساخت اما نتوانست بهخوبی این محصول را وارد بازار کرده و در حدود ۱ دهه، ۱۰۰ میلیون دلار برای این محصول خرج کرد. پس از حدود یک دهه، بالاخره موتورلا این محصول را با قیمت نسبتا زیاد ۴ هزار دلار به بازار عرضه کرد اما با اینکه این قیمت بسیار زیاد بود، با تقاضای فراوانی همراه شد به شکلی که نتوانست بهطور کامل تقاضا را پوشش دهد.
این اولین باری بود که این نوع تلفن به شکل کاملا عمومی در اختیار همه مردم قرار گرفته و گامی مهم در تکامل تلفن از ابتدا تاکنون بود.
با مشاهده این بازار، خیلی سریع سایر کمپانیها هم وارد این حوزه شده و اقدام به تولید تلفنهای باکیفیتتری نسبت به موتورلا کردند. شرکت نوکیا در سال ۱۹۸۷ میلادی وارد این بازار شده و اقدام به تولید یک گوشی به وزن تنها ۷۶۰ گرم کرد که با محبوبیت کمنظیری مواجه شد. پس از نوکیا، در سال ۱۹۸۸ هم شرکت سامسونگ وارد این بازار شده و اولین محصول خود را روانه بازار کرد.
دهه ۹۰ یکی از پرسرعتترین دهههای پیشرفت تلفن از ابتدا تاکنون بوده است. در سال ۱۹۹۱ با افزایش و توسعه ارتباط و بهبود شبکههای آنالوگ و مخابراتی امکان افزایش کیفیت ارتباط به G2 رسیده و امکان ارسال پیام متنی یا همان پیامک امروزی را فراهم آورد. علاوهبر تمامی مزایای بالا، در ساخت این شبکه از روشهای کد و رمزگذاری شدهای استفاده میشد که باعث کاهش نگرانی بابت شنود کاربران میشد.
در این عصر بود که امکان استفاده از انواع سیم کارتها برای ارتباطگیری فراهم آمد. در سال ۱۹۹۴ برای اولین بار گوشی با قابلیت ارسال پیامک توسط شرکت نوکیا ساخته و به بازار عرضه شد. با اینکه امروزه شرکت فنلاندی نوکیا اعتبار گذشته خود را از دست داده است اما این شرکت نقش بسیار زیادی در تکامل و پیشرفت تلفن از ابتدا تاکنون داشته است.
دهه ۲۰۰۰ میلادی هم این پیشرفت در تلفنها و بهخصوص تلفنهای همراه ادامه پیدا کرده و شرکتهای زیادی وارد این صنعت شدند. با توجه به افزایش رقابت در بین شرکتها، ایدهها و خلاقیتهای جدیدی ظهور کرده و گوشیهای تاشو، دوربیندار با قابلیت عکاسی و فیلمبرداری، گوشیهای مقاوم با بدنه منیزیم-آلومینیومی به بازار عرضه شدند. در اواخر این دهه، گوشیهای آیفون و سیستمعامل اندروید ۱ وارد بازار شده که با توجه به مزایایی که داشتند از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار شدند.
پس از مدت کوتاهی، شرکت اپل قابلیت لمس و تاچ را به گوشیهای خود اضافه کرده و اولین گوشیهای لمسی را به بازار عرضه کرد. در دهه ۲۰۱۰ میلادی دیگر گوشیهای دکمهای محبوبیت خود را از دست داده و جای خود را به گوشیهای لمسی دادند.
قابلیتهای گوشیها در این دهه افزایش چشمگیری کرده و شرکتهای قدرتمندی مانند اپل و سامسونگ خود را تبدیل به سردمداران این صنعت کردند. امروزه کمتر کسی از اهمیت و توانایی کار با تلفن همراه ناآگاه باشد اما شاید برایتان جالب که پیشرفت تلفن از ابتدا تاکنون (از ۱۵۰ سال پیش تا به امروز) چگونه رخ داده است و چگونه انسان به چنین پیشرفتی در خلق ارتباطات دست پیدا کرده است.
نتیجهگیری
از بدو پیدایش بشر، ارتباطگیری از فواصل دور بسیار مشکل بوده و یکی از چالشهای بشر بوده است. بشر سعی کرده است با اختراع وسیلهای به نام تلفن به حل این مشکل پرداخته و سال به سال آن را پیشرفت دهد. در این مقاله سعی کردیم به بررسی تلفن از ابتدا تاکنون پرداخته و تاریخچه اختراع و تکامل آن را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون میشویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکهکابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.
736 بازدید