همه چیز در مورد چراغ هالوژن

روز به روز صنعت ساخت و ساز ساختمان پیشرفت کرده و محصولات جدید تولید و در بازار عرضه می‌شوند. صنعت تولید چراغ‌های ساختمانی هم از این قاعده مستثنی نبوده و روز به روز پیشرفت کرده است. یکی از جذاب‌ترین و پرکاربردترین چراغ‌هایی که در ساخت ساختمان‌های امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، چراغ هالوژن است. چراغ هالوژن به دلیل زیبایی، مصرف انرژی پایین و قیمت مناسب جایگاه قابل قبول و ویژه‌ای در بین مهندسان، طراحان، معماران و سازندگان ساختمان داشته و پرکاربرد است.

 چراغ هالوژن چیست؟!

چراغ هالوژن مجموعه‌ای از قاب و لامپ هالوژن می‌باشد که در انواع ال‌ ای دی، بک لایت و اچ لایت موجود است. برخی از افراد تازه کار و ناآشنا با برق ساختمان فکر می‌کنند که چراغ هالوژن با لامپ هالوژن یکی است و آن‌ها را یکسان می‌دانند اما این دو با یکدیگر متفاوت بوده و در واقع لامپ هالوژن قسمتی از چراغ هالوژن می‌باشد. چراغ‌های هالوژن دارای قاب، سرپیچ و لامپ هالوژن بوده که یک مجموعه تولید نور کامل می‎باشد.

چراغ‌های هالوژنی در سال 1959 میلادی و توسط شرکت جنرال الکتریک آمریکا به بازار عرضه شدند. اختراع این نوع چراغ‌ها (چراغ‌های هالوژنی) را می‌توان به المر فردریش و امِت وایلی نسبت داد زیرا اولین کسانی بودند که موفق به ارائه این محصول در بازار جهانی شدند. این دو نخبه برق در سال 1955 میلادی موفق به ساخت اولین مدل چراغ‌های هالوژنی شدند ولی تکمیل چراغ‌های هالوژنی و معرفی آن‌ها به بازارهای جهانی 4 سال به طول انجامید تا اینکه در سال 1959 میلادی این محصول به طور رسمی به بازار جهانی معرفی شد.

چراغ هالوژن چیست

انواع چراغ هالوژن

چراغ هالوژن دارای انواع مختلفی است که هر کدام کاربرد و استفاده خاص خود را دارند. در حالت کلی می‌توان چراغ‌های هالوژن را به سه دسته اصلی چراغ‌های ال‌ای‌دی، چراغ‌های بک‌لایت و چراغ‌های اچ‌لایت تقسیم کرد. در این قسمت به بررسی هر کدام از انواع چراغ‌های هالوژن می‌پردازیم.

1- چراغ‌ ال‌ ای دی

چراغ‌های هالوژن ال‌ای‌دی در واقع همان چراغ‌های رشته‌ای قدیمی هستند که با پیشرفت بسیار چشمگیری در طراحی و ساخت همراه بوده‌اند. به همین دلیل نحوه کار و بازده نوری این دو نوع چراغ (چراغ‌های هالوژنی و رشته‌ای) نیز تا حدودی به یکدیگر شباهت دارد، علت این موضوع را هم می‌توان در شباهت کار لامپ هالوژنی و لامپ رشته‌ای جستجو کرد. به عنوان مثال برای روشن کردن چراغ‌های هالوژنی و رشته‌ای، جریان الکتریسیته باید از طریق پریز به رشته تنگستن وارد شده و با داغ شدن آن، نور تولید ‌شود. تنها تفاوت اصلی این دو نوع چراغ در محل قرارگیری رشته‌های تنگستن است.

چراغ هالوژن ال‌ای‌دی مانند سایر مدل‌های چراغ هالوژن (بک‌لایت و اچ‌لایت) کم‌مصرف بوده و می‌توانیم از آن در کاربری‌ها و مکان‌های مختلفی استفاده کنیم حتی استفاده از آن برای روشنایی و یا تزئینات منازل نیز بلامانع بوده و این امر به دلیل کاربرد گسترده‌ی چراغ ال ای دی است. این فناوری برای فضاهای خاصی طراحی شده است، به عنوان مثال:

  • پروژکتور استودیو و ورزشگاه
  • صنعت خوردوسازی و چراغ‌های خودرو
  • روشنایی و نورپردازی محیط

2- چراغ بک لایت

چراغ بک‌لایت و یا همان پنل بک‌لایت متشکل از یک صفحه صاف می‌باشد که بر روی آن صفحه تعداد زیادی ال‌ای‌دی قرار گرفته است. چراغ‌های هالوژنی بک‌لایت را می‌توان جایگزین مناسبی برای لامپ‌های فلئورسنت قدیمی دانست. این چراغ‌ها نوری یکنواخت و نرم را تولید می‌کنند تا باعث اذیت شدن چشم‌ها نشوند.

منبع روشنایی پنل یا چراغ بک‌لایت در قسمت پشتی پنل قرار داشته و باعث تولید انرژی در چراغ می‌شود. نور به دور از منبع در سطح صفحه پخش شده و به طور مساوی در فضا توزیع می‌شود. برای دستیابی به پراکندگی یکنواخت نور، پنل‌های بک‌لایت ضخیم‌تر ساخته می‌شوند، به همین دلیل مکان‌های نصب چراغ‌ها را محدود می‌شود. چراغ‌های بک‌لایت به صورت روکار و توکار وجود داشته و در طراحی دکوراسیون کاربرد فراوانی دارند.

چراغ بک‌لایت

3- چراغ اچ لایت

چراغ‌های اچ‌لایت شباهت بسیار زیادی از لحاظ کارکرد با چراغ‌های بک‌لایت داشته و می‌توان هر دو را در یک مجموعه دسته‌بندی کرد. منبع روشنایی اچ‌لایت در امتداد محیط صفحه قرار داشته که به طور معمول دارای یک پوشش آلومینیومی محافظ می‌باشد. در چراغ‌های اچ‌لایت نور تولید شده در لبه‌های چراغ به سمت مرکز پخش شده و توزیع نور کاملا یکنواخت و بدون سایه ایجاد می‌شود. برای مثال، نورپردازی و استفاده از پنل و یا همان چراغ اچ‌لایت برای انبارهای صنعتی دارای قفسه‌بندی عالی و بسیار مناسب است زیرا نور به طور یکسان پراکنده شده و در نتیجه سایه کمتری هم ایجاد می‌شود که این امر به بهتر دیده شدن قفسه‌ها کمک می‌کند. از آنجایی که منابع نور در چراغ اچ‌لایت در امتداد لبه‌های اچ‌لایت قرار دارند، این پنل‌ها (چراغ‌ها) می‌توانند نازک‌تر از گذشته تولید شوند. پنل‌های اچ‌لایت باریک را می‌توان در مکان‌های مختلفی از جمله فرورفتگی‌ها و محل‌های شیب‌دار نصب کرد.

اگرچه ممکن است چراغ‌ها و پنل‌های بک‌لایت ظاهر زیبا و باریک اچ‌لایت را نداشته باشند، اما با توجه به قیمت و هزینه‌های مصرفی پنل‌های بک‌لایت می‌توان هر دو را برابر دانست. هزینه اولیه خرید چراغ‌های هالوژن بک‌لایت کمتر از چراغ‌های هالوژن اچ‌لایت است، بدین معنا که پول کمتری در سرمایه‌گذاری اولیه صرف می‌شود. همچنین در یک پنل و یا چراغ اچ‌لایت، لامپ‌های ال‌ای‌دی کمتری لازم است زیرا منبع نور در یک منطقه بوده و در کل پنل وجود ندارد.

اگر به دنبال زیبایی محیط و دکوراسیون بوده و مخالف قبض برق بالاتر و هزینه‌های سرمایه‌گذاری بالا هستید، چراغ‌های اچ‌لایت یک انتخاب عالی برای شما هستند؛ اما در صورتی که به دنبال یک منبع روشنایی ارزان‌تر اما کارآمدتر و کاربردی‌تر از چراغ‌های اچ‌لایت هستید، چراغ‌های بک‌لایت گزینه مناسبی برای شما هستند. برای خرید هر مدل چراغ‌ هالوژن می‌توانید به سایت تکه‌کابل مراجعه فرمایید.

کاربرد چراغ هالوژن

به دلیل امکانات و مزایای بالای چراغ‌های هالوژنی، موارد استفاده و کاربرد این لامپ‌ها در بین معماران و ساختمان‌سازها بسیار زیاد است. چراغ‌های هالوژنی به دلیل زیبایی ظاهری و تنوع بالا در طرح و رنگ، کمک شایانی در امر طراحی به طراحان دکوراسیون داخلی می‌کنند. این چراغ‌ها به دلیل دارا بودن انرژی مصرفی پایین و تولید نور کافی، مناسب‌ترین گزینه برای استفاده در منازل، ساختمان‌های اداری و مسکونی، نورپردازی‌های داخل و خارج ساختمان و ... هستند.

چراغ اچ‌ لایت

قیمت چراغ هالوژن

از آنجا که لامپ‌های هالوژنی بخش اصلی و قسمت مصرف‌کننده از چراغ‌های هالوژنی می‌باشند، قیمت چراغ‌های هالوژنی نسبت مستقیمی با لامپ هالوژنی دارد؛ البته باید در نظر گرفت که نوع و کاربرد چراغ هالوژنی هم بسیار مهم است. چراغ‌های هالوژنی مصرف برق پایینی داشته و به دلیل پیشرفته بودن دستگاه‌های تولید و هزینه کاری پایین نیز دارای قیمت کمی هستند.

مزایا و معایب چراغ هالوژن

در این قسمت به بررسی مزایا و معایب استفاده از چراغ‌های هالوژنی می‌پردازیم. مزایای چراغ‌های هالوژنی عبارت است از:

  • کیفیت نور بالا: نور لامپ‌های هالوژن بسیار مناسب و استاندارد است. لامپ‌های هالوژنی چه رنگی و چه غیررنگی، نور را به‌صورت یکنواخت و مشخص پخش کرده و کیفیت نور بالایی دارند.
  • ابعاد مناسب: ابعاد مناسب چراغ‌های هالوژنی باعث شده است تا استفاده از این چراغ‌ها در بیشتر مکان‌ها و شرایط امکان‌پذیر بوده و مورد استقبال معماران و طراحان قرار بگیرد.
  • قیمت پایین: چراغ‌های هالوژن نسبت به سایر چراغ‌ها و لامپ‌ها قیمت پایین‌تری داشته، برق کمتری مصرف می‌کنند و کیفیت و کارایی بالایی نسبت به قیمت خود دارند.

معایب چراغ‌های هالوژنی عبارت است از:

  • گازهای سمی: در ساخت برخی از لامپ‌های هالوژنی از گازهای سمی استفاده شده است. در صورت شکسته شدن چراغ‌های هالوژنی، لامپ هالوژنی درون چراغ هم شکسته و بخارها و گازهای سمی درون آن منتشر خواهد شد. به همین دلیل به ‌هیچ ‌عنوان چراغ هالوژنی شکسته شده را با دست لمس نکنید و از دستکش و یا یک پارچه به عنوان عایق استفاده کنید. در ضمن، از استنشاق این گازها به شدت دوری کنید زیرا این گازها سمی بوده و سبب ایجاد بیماری‌های تنفسی می‌شوند. در برخی از نمونه‌های امروزی این خطر رفع شده و از گازهای سمی در ساخت لامپ‌ها استفاده نشده است.

خرید چراغ هالوژن

نتیجه‌گیری

چراغ‌ هالوژن مجموعه‌ای از قاب، سرپیچ و لامپ هالوژن است که در ساختمان‌های مسکونی، ادارای و سوله‌ها کاربرد زیادی دارد. چراغ‌های هالوژنی به سه نوع چراغ‌های هالوژن ال‌ای‌دی، چراغ‌های هالوژن بک‌لایت و چراغ‌های هالوژن اچ‌لایت تقسیم می‌شوند که هر کدام از این چراغ‌ها کاربرد خاص خود را داشته و با توجه به کاربرد و محل کار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در این مقاله سعی کردیم به بررسی چراغ‌های هالوژنی و انواع آن بپردازیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. در صورتی که سوال، انتقاد، پیشنهاد و یا درخواستی از تیم تکه‌کابل دارید، در قسمت نظرات برای ما کامنت کنید.

آگهی بیشتر...