رشته مهندسی مخابرات به دلیل ارتباط نزدیکی که با الکترونیک دارد، نقش بسیار مهمی در تحول ادوات و قطعات الکترونیکی ایفا کرده و به همین دلیل میتوان گفت رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن از رونق مناسبی برخوردار است. از این رو، در این مقاله قصد دارین به بررسی رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن پرداخته و گرایشهای این رشته مهندسی را بیان کنیم.
رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن
یکی از پرطرفدارترین رشتههای مهندسی در بین دانشجویان و دانشآموزان ریاضی و فیزیک، رشته برق است. رشته برق گرایشهای مختلف و متفاوتی دارد که یکی از محبوبترین آنها، رشته مهندسی مخابرات است. این رشته وظایفی مانند ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات را برعهده داشته و در حدود 150 سال است که در دانشگاههای مختلف مهندسی و صنعتی جهان تدریس میشود.
هدف اصلی رشته مهندسی مخابرات را میتوان انتقال اطلاعات از یک مکان به مکان دیگر دانست که این امکان بهصورت صوت، تصویر و دادههای کامپیوتری انجام شده و اهمیت زیادی در زمینه ارتباطات نیز دارد. در واقع، این رشته مهندسی باعث ارتباط پرسرعت و امن بین چندین کاربر در مکانهای مختلف شده و اهمیت زیادی در انواع جوامع و کشورها دارد.
رشته مهندسی مخابرات نظریهها و مبانی لازم را به منظور ارتباط بین چندین کاربر ارائه کرده و باعث انجام صحیح و بهصرفه فرآیندها میشود. از این رو، میتوان هدف اصلی این رشته کاربردی را تربیت متخصصانی در زمینههای اصلی این رشته مانند طراحی و ساخت فرستنده، میانی، گیرنده و گسترش شبکه دانسته و اهمیت آن را بهطور کامل درک کرد. جالب است بدانید خود رشته مهندسی مخابرات دارای دو گرایش سیستم و میدان بوده که زیر شاخه سیستم به تحلیل سیستمی بلوکهای مختلف مخابرات و گرایش میدان به بحث انتشار امواج و ساخت امواج مخابراتی فرکانس میپردازد.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی مخابرات میتوانند فعالیتهایی در زمینههای طراحی مدارهای مخابرات سیار، فیبرنوری، رمزنگاری انواع فرستنده و گیرندههای مخابراتی بهینه سازی شبکههای مخابراتی داشته و در سازمانها و شرکتهای مختلف استخدام شوند. لازم به ذکر است که در این زمینهها بازار کار مناسب و خوبی برای رشته مهندسی مخابرات وجود داشته و تمایل نسبتا مناسبی برای جذب مهندسین مهندسی برق مخابرات در ایران و سایر کشورهای خارجی وجود دارد.
بازار کار رشته مهندسی مخابرات میتواند در بخشهای دولتی، نظامی و صدا و سیما باشد. همچنین افراد فارغالتحصیل در رشته مهندسی مخابرات میتوانند کارهای پژوهشی در سطح مراکز تحقیقاتی و در دانشگاهها نیز انجام داده و به عنوان یک محقق فعالیت کنند. شرکتهای خصوصی نیز در این زمینه فعال بوده و اقدام به جذب نیرو در هر دو گرایش این رشته میکنند.
علاوه بر این، رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن محدود به همین سطوح نشده و فارغالتحصیلان آن امکان کار در وزارت دفاع و صدا و سیما را نیز دارند. از این رو، دانشجویان و فارغالتحصیلان ذکور این رشته میتوانند کارها و پروژههای مخابراتی و نظامی را قبول کرده و بدین صورت امریه سربازی نیز بگیرند.
از ملاکهای مهمی که در بین محصلین و فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد میتوان به پول، سطح درآمد و رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن و حقوق و مزایا این رشته اشاره کرد. در بین ردههای مختلف مهندسی، مهندسان مخابرات دارای حقوق، مزایا و درآمد متفاوتی از یکدیگر بوده و این موضوع به سطح عملکرد و دانش آنها بازمیگردد. حتی اگر همه فارغالتحصیلین این رشته به یک میزان تسلط داشته باشند، باز هم درآمد در بین شاخهها و افراد مختلف، متفاوت است.
از جمله ملاکهای مهم در تعیین میزان حقوق و درآمد فارغالتحصیلان و مهندسان رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن میتوان به سابقه کاری فرد مورد، شرایط درآمدی آن کشور، محل کار و … نظر اشاره کرد. جالب است بدانید شرایط درآمدزایی در هر کشور با کشور دیگر کاملا متفاوت است. برای مثال، در ایران مانند دیگر رشتهها اگر فارغالتحصیلان محیطهای دولتی را برای کار ترجیح دهند، حقوقی براساس قانون مدیریت خدمات کشور دریافت میکنند اما اگر این مهندسین در بخشهای خصوصی مشغول به کار شوند، با توجه به سطح تحصیلات، آشنایی با نرمافزارهای مختلف و میزان تجربه کاری میتوانند به درآمد نسبتا بالا و مناسبی دست پیدا کنند.
گرایشهای رشته مهندسی مخابرات
همانطور که پیشتر گفته شد، رشته مهندسی مخابرات خود نیز دارای تعدادی گرایش است که باعث میشود محصلین این رشته از یکدیگر جدا شده و هر کدام در زمینه خاصی ماهر و متخصص شوند. در حالت کلی، گرایشهای رشته مهندسی مخابرات به دسته اصلی سیستم و میدان یا موج تقسیمبندی میشوند. هر یک از این گرایشها دارای ویژگیهای خاص خود هستند که به بررسی جداگانه هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
۱. گرایش سیستم
گرایش سیستم یکی از گرایشهای رشته مهندسی مخابرات به شمار میرود. در گرایش سیستم به چگونگی تبدیل سیگنالها از یک شکل به شکلی دیگر پرداخته میشود. در سیستم یک تلویزیون برای انتقال سیگنال از اتاق تولید به آنتن وجود یک فرستنده نیاز است. از جمله وظایف این گرایش جداکردن پارازیت از موج اصلی و تشخیص دادن موج اصلی است که بعد از آن بتواند فقط امواج اصلی را از آنتن دریافت کند.
نام دیگر گرایش سیستم مهندسی مخابرات، مخابرات دیجیتال است و علت نام گذاری این است که هدف این گرایش به وجود آوردن ارتباط امن در مخابرات، طراحی سیستمهای مخابراتی بهینه سازی، آشکار کنندههای اطلاعات و فیلترهای مختلف است که میتوانند امواج پارازیت را از امواج اصلی تشخیص دهند. از زمینههای مهم مهندسی مخابرات طراحی سیستمهای رادار و جنگ الکترونیک، نصب و راهاندازی شبکههای ارتباط از راه دور و طراحی شبکههای مخابراتی برای ارتباط اطلاعات است.
۲. گرایش میدان
یکی دیگر از گرایشهای رشته مهندسی مخابرات، مهندسی مخابرات گرایش میدان است. گرایش میدان رشته مهندسی مخابرات بیشتر با میدانهای مغناطیسی، امواج مغناطیسی، مایکروویو و امواج مایکروویو و آنتنها ارتباط دارد تا بتوانند بهترین راه و وسیله را برای انتقال موج از نقطهای به نقطه دیگر بیابند. برای اینکه یک سیگنال از ایستگاه تلویزیونی به گیرندههای تلویزیونی انتقال پیدا کند، در ابتدا باید سیگنال را از طریق آنتنهای خاصی به صورت موج منتشر کرده و سپس با استفاده از آنتنهای خانگی باید این امواج را دریافت کرد تا زمینه تبدیل این موج به صوت و تصویر فراهم شود. تمامی این کارها و این ارسالها و انتقالهای امواج در حوزه گرایش میدان قرار دارند.
نتیجهگیری
یکی از محبوبترین گرایشهای رشته برق، رشته مهندسی مخابرات است. این رشته سابقه نسبتا زیادی در کشور ما داشته و پیشرفت آن در دهههای اخیر، باعث افزایش شناخت رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن در ایران و جهان گشته است. این رشته کاربردی وظیفه ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات را برعهده داشته و دارای دو گرایش مخبرات سیستم و مخابرات میدان یا امواج است.
در این مقاله سعی کردیم به بررسی رشته مهندسی مخابرات و بازار کار آن پرداخته و گرایشهای این رشته مهندسی را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون میشویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکه کابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.
819 بازدید