یکی از مهمترین جوانب زندگی امروزی بشر، بحث و جنبه ارتباطات است. از گذشته دور و زمانی که انسانها با استفاده از آتش و یا آینه و بازتاب نور خورشید اقدام به ارتباطگرفتن با یکدیگر میکردند تا به امروز تحولات زیادی در این صنعت صورت گرفته است. در واقع، به تمامی روشهای انتقال پیامها، اطلاعات، و دادهها از یک نقطه به نقطه دیگر، مخابرات گفته میشود. از آنجا که این موضوع از گذشته تا به امروز اهمیت ویژهای داشته و خواهد داشت، در این مقاله قصد داریم به بررسی ماهیت مخابرات پرداخته و انواع آن را بیان کنیم.
مخابرات چیست؟
همانطور که گفته شد، به تمامی روشهای انتقال پیامها، اطلاعات، و دادهها از یک نقطه به نقطه دیگر، مخابرات گفته میشود. تاریخچه مخابرات و ارتباطات به دوران باستان بازمیگردد. در آن زمان، از روشهایی مانند نور آتش، پرچمها، و پیامرسانها برای انتقال اطلاعات استفاده میشد. در قرن نوزدهم میلادی و با اختراع تلگراف، مخابرات وارد دوران جدیدی شده و ارتباط بسیار سادهتر و سریعتر از قبل شد.
تلگراف امکان انتقال اطلاعات را به صورت الکتریکی و تنها در چند ثانیه و دقیقه فراهم کرده و سرعت انتقال اطلاعات را به شکل قابل توجهی (نسبت به قبل) افزایش داد اما در قرن بیستم و با اختراع دستگاههایی مانند تلفن، رادیو، تلویزیون، گوشی همراه و موبایل، مخابرات به ابزاری مهم در زندگی روزمره تبدیل شده و سرعت انتقال اطلاعات به کسری از ثانیه رسید.
در قرن بیست و یک میلادی و جهان امروزی ارتباطات و مخابرات باز هم اهمیت بالا خود را حفظ کرده و حتی مهمتر شده است. سرعت انتقال اطلاعات و دادهها در عصر امروزی به بالاترین میزان خود (از گذشته تا به امروز) رسیده و پیشبینی میشود این سرعت در سالهای آینده تقویت هم شود. پیشبینی میشود در آیندهای نه چندان دور، مخابرات وارد نسل جدیدی از ارتباطات شده و وارد عصر جدیدی از انتقال اطلاعات و دادهها شود.
یکی از موارد و قسمتهایی که در موضوع مخابرات، ارتباطات و انتقال اطلاعات اهمیت بالایی دارد، موضوع کانال مخابراتی است. کانال مخابراتی، مسیری است که سیگنال مخابراتی از طریق آن منتقل شده و از فرستنده به گیرنده پیام میرسد. برخی از رایجترین کانالهای مخابراتی شامل کانال سیمی و کانال بیسیم میشوند.
کانال سیمی نوعی از کانال انتقال اطلاعات است که از سیمها یا کابلها برای انتقال سیگنال استفاده کرده و اطلاعات و دادهها را در طول سیم ارتباطی منتقل میکند. کانال بیسیم نیز نوعی دیگر و جدیدتری از انتقال اطلاعات است که از امواج الکترومغناطیسی برای انتقال سیگنال استفاده کرده و کاربرد زیادی دارد. سرعت انتقال اطلاعات در کانال بیسیم بسیار بیشتر از کانال سیمی بوده و پیشرفتهتر است.
به احتمال زیاد تا به اینجا از اهمیت و کاربرد مخابرات در جهان اطلاع پیدا کرده و به اهمیت این موضوع مهم واقف شدهاید. مخابرات در زندگی روزمره کاربردهای گستردهای داشته که از جمله مهمترین کاربردهای مخابرات میتوان به برقراری ارتباطات، رسانههای جمعی، تجارت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی اشاره کرد. مخابرات امکان برقراری ارتباط بین افراد را از راه دور فراهم کرده و این کار با سرعتی بسیار بالا انجام میدهد.
علاوه بر این، مخابرات در موضوع رسانههای جمعی نیز فعال بوده و امکان انتشار اطلاعات و اخبار را برای تمامی اقشار جوامع مختلف فراهم کرده است. این موضوع مهم و اساسی اهمیت تجاری خود را نیز فراموش نکرده و در بحث تجارت الکترونیکی هم بسیار موثر بوده است. مخابرات امکان انجام معاملات تجاری از راه دور را فراهم کرده و همین امر باعث سودآوری در هر نقطهای از جهان شده است. جالب است بدانید مخابرات بر روی آموزش هم تاثیر گذاشته و امکان آموزش از راه دور را میز فراهم کرده است.
یکی از نکات و مواردی که در موضوع مخابرات و انتقال اطلاعات اهمیت ویژه و زیادی دارد، موضوع تجهیزات مخابراتی است. تجهیزات مخابراتی، دستگاههایی هستند که برای انتقال اطلاعات استفاده میشوند. در حالت کلی، تجهیزات مخابراتی به 4 دسته اصلی فرستنده، گیرنده، مدولاتور و دمدولاتور تقسیم میشوند.
فرستنده یکی از مهمترین بخشهای ارتباطی است که سیگنال مخابراتی را تولید میکند. گیرنده دیگر سوی مخابمرات است که سیگنال مخابراتی را دریافت کرده و به نوعی باعث خواندن اطلاعات ارسالی میشود. مدولاتور نیز قسمتی دیگر از تجهیزات مخابراتی است که سیگنال مخابراتی را به شکلی مناسب برای انتقال تبدیل کرده و آن را از طریق کانال مخابراتی منتقل میکند. دمدولاتور برعکس مدولاتور عمل کرده و سیگنال مخابراتی را از شکل تبدیل شده به شکل اصلی آن بازمیگرداند. این موضوع باعث خوانایی اطلاعات دریافتی برای کاربر میشود.
انواع مخابرات
شاید کمی برایتان عجیب باشد که بدانید مخابرات هم انواع مختلفی داشته و دارای جنبههای متفاوتی است. مخابرات را میتوان بر اساس نوع سیگنال به کار رفته در آن، به انواع مختلفی تقسیم کرد. هر کدام از انواع مخابرات دارای ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود بوده و از دیگری مجزا هستند. در حالت کلی میتوان انواع سیگنالهای مخابراتی را به 3 نوع رایج مخابرات صوتی، مخابرات تصویری و مخابرات داده تقسیمبندی کرد.
مخابرات صوتی یکی از اولین روشهای ارتباطی اختراعی است که برای انتقال صدا استفاده شده و هنوز هم کاربرد بسیار زیادی داشته و بخش بزرگی از ارتباطات و مخابرات را به خود اختصاص داده است. از جمله مثالهای مخابرات صوتی میتوان به تلفن، رادیو، تلویزیون و … اشاره کرد.
مخابرات تصویری نیز شکل دیگری از انتقال اطلاعات است که برای انتقال تصویر استفاده میشود. از جمله مثالهای مخابرات تصویری میتوان به تلویزیون، دوربینهای مداربسته، اسکنرها و … اشاره کرد. دقت کنید که وجود یکی از روشهای مخابراتی مبنی بر عدم استفاده از روش و نوع مخابراتی دیگر نبوده و این روشها میتوانند مکمل یکدیگر باشند.
برای مثال، تلویزیون یکی از دستگاههای مخابراتی رسانه جمعی است که از دو روش مخابرات تصویری و مخابرات صوتی برای انتقال اطلاعات و دادهها استفاده میکند. مخابرات داده جدیدترین روش انتقال اطلاعات است که برای انتقال دادهها استفاده شده و کاربرد زیادی دارد. از جمله مثالهای مخابرات داده میتوان به اینترنت، شبکههای کامپیوتری، تلفن همراه و … اشاره کرد.
نتیجهگیری
یکی از قسمتهای جداناپذیر زندگی امروزی بشر، ارتباطات و مخابرات است. به تمامی روشهای انتقال پیامها، اطلاعات، و دادهها از یک نقطه به نقطه دیگر مخابرات گفته میشود. مخابرات کاربرد زیادی داشته که از جمله آنها میتوان به برقراری ارتباطات، رسانههای جمعی، تجارت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی اشاره کرد. مخابرات و انتقال اطلاعات از طریق اجزا مختلف صورت گرفته و دارای انواع مختلف و متفاوتی است.
در این مقاله سعی کردیم به بررسی ماهیت مخابرات پرداخته و انواع آن را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون میشویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکه کابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.
1109 بازدید