آیا میدانید برای کابل کشی زمینی چه مواردی باید رعایت شوند؟ با استاندارد کابلکشی زمینی آشنایی دارید؟ کابلهای زمینی از جمله انواع کابلهای موجود در بازار بوده که به صورت دفنی زیر زمین نصب میشوند. در ادامه این راهنما با نکاتی که میبایست حین کابل کشی زمینی رعایت شوند آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
معرفی استاندارد کابلکشی زمینی
با رعایت استاندارد کابل کشی زمینی میتوان این عناصر گرانبهای انتقال انرژي الکتریکی را از هر آسیبی دور نگه داشت. به طور معمول کابلها در کابل کشی زمینی در گودالهای عمیق دفن شده و به همین خاطر زمینه آسیب دیدن آنها دو چندان میشود. البته برای چنین کابلهایی پوششهایی مقاوم در نظر گرفته میشود، اما با این حال اگر در نصب آنها اصول و ضوابط حفر و اجرا در نظر گرفته نشود احتمال آسیب دیدن آنها بالا خواهد بود.
مجریان کابل کشی زمینی پیش از شروع پروژه اقدام به بسترسازی مناسب به منظور خواباندن کابلهای زمینی خواهند کرد. از جمله استانداردهای مورد نیاز برای بسترسازی اجرای کابل کشی زمینی در نظر داشتن شعاع خمش کابل، استفاده از تجهیزات مورد نیاز برای نصب، باز کردن صحیح کابل از قرقره و… است. با کمک چنین تمهیداتی میتوان بهرهبری تأسیسات را افزایش داده و در صورت بروز هرگونه مشکل راحتتر عیبیابی کرد. در ادامه با استاندارد کابلکشی زمینی آشنا خواهیم شد:
استاندارد کابلکشی زمینی برق صنعتی
رعایت استانداردهای کابل کشی زمینی مزیتهای مختلفی برای تجهیزات و همچنین مصرفکنندگان به همراه خواهد داشت. رعایت اصول مذکور سبب حفظ بقای کابلها و تجهیزات الکتریکی شده و همچنین به مدیران بهرهبرداری امکان راهبری و عیبیابی راحتترِ تأسیسات مورد بحث را خواهد داد.
علاوه بر این، با رعایت نکات مذکور در صورت نیاز به توسعه آتی میتوان بدون وجود کوچکترین مشکلی پروژه را اجرا کرد. در وهله نخست لازم است که نقشهای دقیق از مسیر نصب کابل تهیه شده و بر حسب شرایط فیزیکی محیط، بستر کابل از جمله سقف یا کف کاذب، داکت، لوله پلی اتیلن و… تعیین شود. ناگفته نماند که تهیه تجهیزات مورد نیاز از یک برند معتبر متناسب با سطح بودجه کارفرما خواهد بود. قابل ذکر بوده که توجه به درجه کیفی تجهیزات و لوازم مورد نیاز و همچنین تست آنها پیش از استفاده سبب میشود که مطابق شرایط مالی کارفرمای پروژه بهترین نوع لوازم گزینش شوند.
از دیگر موارد استاندارد کابلکشی زمینی برق صنعتی توجه به نوع کابل در صورت قرار گرفتن کابل برق و شبکه در جوار یک دیگر است. از آنجایی که احتمال بروز نویز همواره وجود دارد، استفاده از کابلهای شیلددار یا فویلدار ضرورت پیدا خواهد کرد. بهتر است که نوع کابل متناسب با پهنای باند از نوع cat6 باشد. در ادامه با سایر موارد استاندارد کابلکشی زمینی برق صنعتی آشنا خواهیم شد:
- انتخاب اصولی سایز مسیر عبوری با در نظر داشتن حذف فشار به کابلها و همچنین قرار گرفتن آزادنه آنها در کنار هم دیگر
- جایگذاری پارتیشن به منظور جلوگیری از ایجاد نویز در صورت استفاده از مسیر عبوری ترانکینگ
- تعبیه دو لوله عبوری برای کابلهای برق و شبکه و در نظر گرفتن فاصله مجاز بین آنها
- استفاده از لیبل پس از نصب بستر قرارگیری در ابتدا و انتهای کابلهای مذکور
استاندارد کابلکشی زمینی فشار ضعیف
- ایجاد کانالی به صورت پلهای و قرار دادن کابل فشار قوی پایینتر از کابل فشار ضعیف؛ در صورتی که در یک کانال خاکی همجوار باشند.
- در نظر گرفتن فاصله مجاز کابل فشار ضعیف از کابل برق (30 سانتیمتر)
- ایجاد فاصله مجاز کابل فشار ضعیف از کابل مخابرات (30 سانتیمتر)
- در نظر گرفتن فاصله مجاز کابل فشار ضعیف از لوله آب (30 سانتیمتر)
- ایجاد فاصله مناسب کابل فشار ضعیف از لوله گاز (100 سانتیمتر)
- بهرهگیری از لوله محافظ برای کابل با قطر حداقل 1 متر؛ در صورتی که کابل در مجاورت با لولههای گاز، سوخت و… باشد.
- در نظر گرفتن فاصله مجاز کابل فشار ضعیف از سطح پیادهرو (70 سانتیمتر)
- ایجاد فاصله مجاز کابل فشار ضعیف از سطح جاده (1 متر)
استاندارد کابلکشی زمینی فشار متوسط
- در نظر گرفتن فاصله مجاز 30 سانتیمتری کابل فشار متوسط در همجواری کابل فشار ضعیف
- قرار دادن یک لوله محافظ پلاستیکی، سیمان یا فولاد در صورتی که کابل از سطوح سخت جادهای عبور کند.
- کفسازی کانال برای هدایت آبهای احتمالی در کانالهای پیش ساخته
- قرار دادن عناصری مثل لوله گالوانیزه، چوب فشرده یا پروفیل ناودانی برای اجرای اتکا
مهمترین نکات در کابل کشی زمینی
در حالت کلی کابلها بر حسب دامنه فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی در سیستم کابلکشی قابل تعریف هستند. بر مبنای استاندارد کابلکشی زمینی میبایست دامنههای کابلها تعیین شده و کابل کشی بر حسب آنها صورت بگیرد. در ادامه با برخی از مهمترین نکاتی که در اجرای سیستم کابلکشی میبایست رعایت شوند آشنا خواهیم شد:
- اندازه قطر کابل از جمله ابتداییترین نکات پیشرو به حساب میآید.
- به موقعیت مکانیکی، شیمیایی و حرارتی و همچنین مکان و نوع کابلکشی دقت شود.
- استحکام دیوارهای کانال حائز اهمیت هستند. مفصل و سرکابلها باید توسط متخصصین فن صورت بگیرد.
- به منظور جلوگیری از زنگزدگی، فساد و… میبایست برای کابلها محافظ مناسب در نظر گرفته شود.
- قرارگیری کابلها باید به گونهای صورت بگیرد که دچار تاخوردگی، پیچخوردگی، جمعشدگی نشده و در معرض نیروی کششی قرار نگیرند.
- خاک محل کابلکشی میبایست از لحاظ اسیدی، آهکی، نمک، کلر و… مورد بررسی قرار گیرد.
- از ریختن خاک و نخاله در مسیر کابل کشی پیشگیری شود.
- در قسمت تحتانی کانال، آجر فرش قرار داده شود.
- به منظور جلوگیری از اعمال فشار بر کابلها از ماسه استفاده شود.
انواع مختلف تکنیکهای کابل کشی زمینی
روشهای مختلفی برای کابل کشی زمینی وجود داشته که هر یک از آنها تابع شرایط محیطی خاصی هستند؛ زمانی که نتوان از یک روش به دلیل شرایط محیطی حاکم بهره برد میتوان روش دیگری را امتحان کرد. اگر بخواهیم یک دستهبندی رایج برای انواع روشهای کابلکشی در نظر بگیریم، میتوان کابلکشی را بر حسب ساختار به انواع مختلف کابلکشی فنی، کابلکشی خودنگهدار و کابلکشی داخل سینی و نردبان کابل تقسیمبندی کرد.
کابلکشی بر حسب نوع تجهیزات اجرایی نیز دارای انواع مختلفی بوده که به شیوههای مختلفی قابل اجرا است. اولین گزینه مورد نظر انجام کابلکشی به واسطه یدک کش کابل بر خواهد بود، البته نوع دیگری از روش کابل کشی مطابق با استاندارد کابلکشی زمینی وجود داشته که توسط دست کارگران صورت میگیرد. در این نوع کابل کشی از جمله مهمترین نکات لازمالاجرا حفظ کمترین شعاع خمش مجاز در طول مسیر بوده که به هیج وجه نباید در مورد آن سهلانگاری شود.
سخن پایانی
کابلهای زمینی از جمله انواع پرکاربرد کابلها بوده که به صورت دفنی در عمق زمین تعبیه شده و به انتقال نیرو میپردازند. شما چه اطلاعات دیگری پیرامون استاندارد کابلکشی زمینی دارید؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را با ما و کاربران گرامی وب سایت تکه کابل در میان بگذارید.
767 بازدید