تشخیص خرابی کنتور برق

همه چیز درباره تشخیص خرابی کنتور برق

4971 بازدید آموزش در صنعت برق / علم و تکنولوژی در صنایع برق و مخابرات

آیا می‌دانید تشخیص خرابی کنتور برق به چه صورت انجام می‌شود؟ کنتور برق وسیله‎‌ای بوده که با کمک آن می‌توان مقدار انرژي الکتریکی را اندازه‌گیری کرد. این وسیله مقادیر مورد نظر را بر حسب کیلو وات ساعت (ژول) نمایش می‌دهد. در ادامه این راهنما ضمن معرفی به موارد مربوط به خرابی کنتور برق نیز خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

معرفی و تشخیص خرابی کنتور برق

تشخیص خرابی کنتور برق

کنتور برق چیست؟

کنتور انرژی، برق یا کیلووات ساعت دستگاهی بوده که میزان انرژی الکتریکی مصرف شده توسط محل سکونت، یک کسب و کار یا یک دستگاه برقی را اندازه‌گیری و محاسبه کرده و نمایش می‌دهد. در حقیقت، کنتور برق یا انرژی سنج کل توان مصرف شده را در یک بازه زمانی مشخص محاسبه خواهد کرد. شرکت‌های برق از کنتورهای الکتریکی نصب شده در محل مشتریان برای مقاصد صورتحساب و نظارت و کنترل بهره برده و بر میزان انرژی مصرفی در بازه زمانی مشخص اشراف خواهند داشت.

انواع کنتور برق

در بحث تشخیص خرابی کنتور برق لازم است که این محصول را در درجه اول به طور کامل بشناسیم تا بتوانیم خرابی آن را تشخیص دهیم. کنتورهای برق به دو دسته کلی کنتورهای خانگی و صنعتی قابل تقسیم‌بندی هستند که هر یک از آن‌ها زیر مجموعه‌های خاصی دارند. کنتورهای برق خانگی دارای دو مدل تک فاز و سه فاز بوده که آن‌ها را تحت عنوان کنتورهای اکتیو نیز می‌شناسند. کنتورهای صنعتی نیز به دو دسته دیگر قابل تقسیم‌بندی بوده که عبارتند از: کنتورهای راکتیو و کنتورهای دو تعرفه.

تشخیص خرابی کنتور برق؛ اساس کار کنتور

اکنون که به صورت مختصر با انواع مختلف کنتورهای برق آشنا شدید، خوب است که نگاهی بر اساس کار این دستگاه‌ها نیز داشته باشیم. اساس عملکرد دستگاه‌های مذکور بر حسب نیروی الکترومغناطیس است. برای درک بهتر اساس کار کنتورها یک سیم پیچ که از جریان برقی عبور یا گذر می‌کند را در نظر بگیرید. با انجام این کار در اطراف سیم پیچ مقدار مشخصی میدان مغناطیسی ایجاد شده که میدان مذکور می‌تواند شدت و جریان متفاوتی داشته باشد. البته این شدت و جریان خود بسته به فاکتورهای مشخصی بوده که توضیح آن در این بحث نمی‌گنجد.

اما از جمله مهم‌ترینِ این فاکتورها می‌توان به جریان عبوری از سیم پیچ اشاره داشت. چنان‌چه کنتور برق مورد نظر از نوع تک فاز باشد، در این صورت شاهد دو دسته سیم پیچ خواهیم بود که یکی از آن‌ها دور کم‌تر و قطر بیش‌تری دارد. چنان‌چه سیم پیچ ضخیم‌تر بوده و دور کم‌تری داشته باشد، در چنین شرایطی به آن سیم پیچ جریان گفته می‌شود و اگر خلاف این شرایط باشد، سیم پیچ مورد نظر تحت عنوان سیم پیچ ولتاژ شناخته خواهد شد.

تشخیص خرابی کنتور برق

تشخیص خرابی کنتور برق

تصور کنید که در منزل یا محل کار خود مشغول به انجام امور روزمره هستید و ناگهان برق محل مورد نظر قطع می‌شود. در چنین شرایطی ممکن است که کنتور دچار مشکل شده باشد؛ لذا بهتر است با لیستی که در ادامه به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد آشنا شده و در صورت قطعی برق به منظور تشخیص خرابی کنتور برق از آن استفاده کنید:

  • احتمال شماره 1

اولین و بدیهی‌ترین احتمال این است که برق به صورت سراسری قطع شده باشد که برای اطمینان از این موضوع تنها کافی‌ست که از همسایگان پرس و جو کنید و از قطعی برق توسط اداره برق مطمئن شوید.

  • احتمال شماره 2

برای تشخیص خرابی کنتور برق می‌توانید جعبه مینیاتوری واحد خود را مورد بررسی قرار دهید. به طور معمول این جعبه در مقابل درب ورودی هر واحد یا در آشپزخانه تعبیه شده است. درب جعبه را باز کرده و از بالا بودن همه کلیدها اطمینان حاصل فرمایید. البته در چنین شرایطی ممکن است که حالت‌های مختلفی پیش بیاید:

الف – همه مینیاتوری‌ها به سمت بالا

در این حالت باید سری به تابلو برق ساختمان خود زده که در ورودی ساختمان قرار دارد. معمولاً تابلو برق دارای سه بخش است؛ بخشی مینیاتوری‌هایی که مربوط به اداره برق و پلمب بوده، قسمت کنتورهای برق و مینیاتوری‌هایی که پس از کنتور قرار گرفته‌اند. در ابتدا دقت داشته باشید که اگر کنتور برق شما روشن نبود و کار می‌کرد بایستی با اداره برق تماس بگیرید.

اگر کنتور شما روشن بود و کار می‌کرد تنها کافی است سری به مینیاتوری‌های قسمت سوم بزنید؛ چرا که در این شرایط به احتمال 90 درصد مینیاتوری واحد شما پریده است و می‌بایست آن را به سمتی که همه مینیاتوری‌ها هستند هدایت کنید. با انجام این کار به احتمال قوی مشکل قطعی برق حل خواهد شد.

ب – یک یا چند مینیاتوری یا همه مینیاتوری‌ها به سمت پایین

در چنین شرایطی به منظور تشخیص خرابی کنتور برق لازم است که هر یک از مینیاتوری‌هایی که به سمت پایین بوده را به سمت بالا هدایت کنید. بعد از انجام این کار ممکن است حالات دیگری رخ دهد که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم شد:

حالت اول) پس از دادن مینیاتوری‌ها به طرف بالا جریان برق برقرار شده و اگر بعد از گذشت زمان نیز مشکلی به وجود نیاید، به این معنا است که به علت نوسانات برق شهر این مشکل رخ داده و کلیدهای مینیاتوری نیز به ‌درستی عمل کردند؛ در نتیجه جای نگرانی نیست. برای رفع این مشکل پیشنهاد می‌شود که در جاهای پُر نوسان از استابلایزر استفاده کنید.

حالت دوم) بعد دادن مینیاتوری به طرف بالا بلافاصله مینیاتوری به سمت پایین باز خواهد گشت. اگر بلافاصله این اتفاق افتاد نشان‌دهنده این است که در قسمتی که مربوط به برق آن کلید مینیاتوری است اتصالی وجود داشته و نیاز است که یک متخصص برق حرفه‌ای سیستم را بررسی کند؛ چرا که علاوه بر تبعات مالی برای افراد غیرمتخصص امکان دارد تبعات جانی را به دلیل عدم تخصص نیز به بار آورد.

حالت سوم) بعد از دادن مینیاتوری به طرف بالا بعد از چند لحظه مینیاتوری به سمت پایین برگشته و برق را قطع خواهد کرد.  در 60 درصد مواقع چنین مشکلی به علت خراب بودن خودِ مینیاتوری رخ داده که با تعویض آن مشکل به طور کامل حل خواهد شد. در 40 درصد دیگر مواقع، مشکل می‌تواند از اتصالی در بخشی از خانه باشد. در هر صورت با بروز چنین مشکلی توصیه می‌شود که به منظور تشخیص خرابی کنتور برق از یک متخصص برق‌کار کمک گرفته در صورت اطمینان از خرابی کنتور با اداره برق تماس بگیرید.

حالت چهارم) کلید مینیاتوری اصلاً به سمت بالا حرکت نکرده و قفل شده است. این مشکل قطعاً از خراب بودن مینیاتوری بوده که با تعویض آن مشکل برطرف خواهد شد.

سخن پایانی

در این راهنما موارد مرتبط با تشخیص خرابی کنتور برق را مورد بررسی کامل قرار دادیم. لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را پیرامون قطعی برق کنتور با ما در قسمت ارسال دیدگاه به اشتراک بگذارید.

4971 بازدید
نویسنده این مقاله
محمد یاری پور
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط