در دنیای امروز که همه ارتباطات با تکنولوژی پیش میرود، فکر کردن به اینکه یک روز سیستم مخابراتی مختل شود واقعاً غیر قابل تصور است. چیزی که باعث شده صنعت مخابرات گسترده شود و ارتباطات را برای ما راحت کند، برد مخابراتی است. برد مخابراتی یا برد مدار چاپی مخابراتی یا برد PCB مخابراتی (همه یک نوع هستند)، نوعی برد الکترونیکی هستند که تجهیزات ارتباطات الکترونیکی را امکان پذیر کردهاند. تصور اینکه قبل از ظهور این امکانات و ارتباطات، ما چگونه زندگی میکردیم، دشوار است.
برد مدار چاپی مخابراتی چیست؟ برد مخابراتی چه انواعی دارد و در چه مواردی استفاده میشود؟ با همه این موارد در ادامه آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
برد چیست؟
تا قبل از گسترش مدارهای چاپی و بردها، برای اتصال مدارها از روش نقطه به نقطه استفاده میشد. اما این روش پیچیدگی زیادی به همراه داشت و در اثر این پیچیدگی، اطمینان به صحت عملکرد آن نیز کاهش مییافت. اگر بردها اختراع نمیشدند، مادربرد نیز ساخته نمیشد و این همه امکانات و گستردگی نداشتیم!
در برد قطعات بدون سیم و از داخل به هم متصل میشوند که باعث میشود جریان الکتریکی بین آنها سریعتر و راحتتر جریان پیدا کند. این روش پیچیدگی قبلی را ندارد و قابل اطمینانتر است. بردها انواع مختلفی دارند مثلاً بردِ بُرد، استریپ برد و PCB (یا مدار چاپی). با مدار چاپی در قسمت بعد بیشتر آشنا میشویم چرا که برد مخابراتی بر اساس آن ساخته میشود.
برد مخابراتی چیست؟
برد مخابراتی همانطور که از نامش پیداست، یه نوع برد است. در واقع نوعی PCB و یک برد مدار چاپی (Printed Circuit Board) است که تمامی قطعات آن توسط یک برد مشترک که آن هم توسط یک تکیه گاه فلزی در کف برد قرار دارد، به یکدیگر متصلاند. طراحی برد مخابراتی به گونهای است که کمک میکند الکتریسیته راحتی جریان یابد و قطعات به آسانی به هم متصل شوند.
همانطور که گفتیم برد مخابراتی بر اساس PCB ساخته میشود، PCB در موارد زیر کاربرد رایجتری دارد:
- تلویزیون
- موبایل
- دوربین دیجیتال
- اجزاء کامپیوتر همچون کارت های گرافیک، مادربرد
- تجهیزات پزشکی
- ماشین آلات صنعتی
- صنایع خودروسازی
- روشنایی
- بردهای مخابراتی که موضوع بحث ما است
روش ساخت برد مخابراتی
ابتدا مدار چاپی طراحی میشود و سپس بر اساس طرح مورد نظر، فیبر مدار را میسازند. برای ساخت برد مدار چاپی مخابراتی، ممکن است از روشهای زیر استفاده شود:
- ساخت برد مدار چاپی مخابراتی با روش قلم زنی لیزری
- ساخت مدار چاپی مخابراتی به روش ماوراء بنفش
- ساخت برد مدار مخابراتی چاپی با روش قلم زنی مکانیکی
- ساخت مدار چاپی مخابراتی با روش ماژیک ضد اسید
- ساخت مدار چاپی مخابراتی با لمینت
ابتدا روش ساخت مدار را انتخاب کرده سپس بسته به اینکه چه امکانات و وسایلی در اختیار داریم، میتوانیم ادامه ساخت را پیش برویم. دو روش رایج ماژیک ضد اسید و با اشعه ماوراء بنفش است. این روشها خطرناک هستند و نیاز به ایمنی زیادی دارند. هر چند امروزه در کارخانه ها از روشهای بسیار پیشرفته با دستگاههای مخصوص استفاده میکنند.
این تجهیزات و PCB های داخل آنها، کمک میکنند که سریعتر، راحتتر و کارآمدتر از گذشته با یکدیگر ارتباط بگیریم. البته برای کسب این لذتها و ارتباطات، به مدار های مخابراتی مناسب برای کار نیاز داریم.
PCB در برد مخابراتی چه کاربردی دارد؟
برخی از رایج ترین کاربردهای صنعت مخابرات که از PCB ها استفاده بهینه میکنند عبارتند از:
- سیستمهای ارتباطی بی سیم
- سیستمهای دکل تلفن همراه
- دستگاههای ذخیره سازی اطلاعات الکترونیکی
- انتقال سلولی و الکترونیک برج
- فناوری ارتباطی مورد استفاده در فضا
- سیستمهای تقویت سیگنال (آنلاین)
- فناوریهای ویدئو کنفرانس
- سیستمهای همکاری ویدیویی
- سرورها و روترهای پرسرعت
- سیستم های ماهوارهای و دستگاههای ارتباطی
- صدا از طریق پروتکل اینترنت (VoIP)
- سیستمهای سوئیچینگ تلفن
- سیستمهای PBX
- فناوری امنیت و سیستمهای ارتباطی اطلاعات
- فناوری برای گوشیهای تجاری
- سیستمهای ارتباطی سیمی زمینی
- فناوری ارتباطات بی سیم صنعتی
- سیستمهای ارتباطی مورد استفاده در کاربردهای نظامی و دفاعی
- سیستمهای پخش دیجیتال و آنالوگ
- سیستمهای ارتباط سیار
- کنترل نمایشگرها و نشانگرهای LED
نیاز اصلی صنعت مخابرات کاهش اندازه دستگاهها همراه با حداکثر تحرک است. بسیاری از کاربردهای مخابراتی نیازمند نصب دستگاههایی با برد مدار چاپی در خارج از منزل هستند، گاهی اوقات در شرایط آب و هوایی سخت، یک برد مدار چاپی بادوام و مقاوم در برابر دما حیاتی است. PCB برای برآورده کردن این الزامات و پشتیبانی از ویژگیهای اضافی مختلف برای برد مخابراتی و پیشرفت صنعت مخابرات طراحی شدهاند.
نکاتی که در انتخاب برد مخابراتی باید در نظر داشت
همانطور که گفتیم، در بردهای مخابراتی مهمترین قسمت آن، PCB است که باید استانداردهای زیر را داشته باشد:
- هزینه
- میزان ظرفیت و مقاومت در حرارتهای بالا
- گواهی UL
- قیمت مواد
- عملکرد الکتریکی که وابسته به یکپارچگی سیگنال است
- قابلیت ماشینکاری
استخراج طلا از بردهای الکترونیکی
طلا یک فلز عالی برای ساخت برد است چرا که اکسید نمیشود و از طرفی رسانایی خیلی خوبی دارد. در بردهایی که خیلی حساس هستند، مقدار طلای بیشتری به کار میبرند. بردهای حساس مثل cpu کامپیوتر (پردازنده مرکزی) که اگر دقت کنید پایههای طلایی زرد رنگ دارند.
در بردهای مخابراتی هم امکان دارد از طلا استفاده شود چون همانطور که گفتیم بردهای مخابراتی باید قدرت و تحمل بالا در برابر شرایط آب و هوایی و حرارت داشته باشند که از این نظر طلا گزینه مناسبی برای ساخت برد مخابراتی است. بردهایی که حاوی طلا هستند با کیفیتترند اما در کل برد مخابراتی بدون طلا هم داریم.
بعضی از شرکتها قطعات الکتریکی بازیافتی را تحویل میگیرند و با استخراج طلا از آنها، مقدار طلای زیادی را به دست میآورند. البته برای این کار روشهای خاصی وجود دارد که در منزل یا کارگاه ساده شاید نتوان انجام داد.
سخن پایانی
برد مخابراتی مهمترین قطعه و مهمترین دلیل برای رشد سریع ارتباطات است و فرآیند ساخت آن پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. این قطعات بر اساس PCB ساخته میشوند که ساخت PCB هم در کارخانهها و با روشهای متنوعی حاصل میشود که در مقاله و بالاتر به آن اشاره کردیم.
PCB قابلیتهای زیادی را به برد مخابراتی اضافه میکند: ارتباط بی سیم، کنترل نمایشگرها و نشانگرهای LED، سیستمهای ارتباطی مورد استفاده در کاربردهای نظامی و دفاعی، سوئیچینگ تلفن، تقویت سیگنال (آنلاین)، ویدئو کنفرانس و… .
برای خرید برد مخابراتی و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید. برای اطلاعات بیشتر و مشاهده آگهیهای مربوط به برد مخابراتی، کلیک کنید.
2557 بازدید