در واقع سیستمهای پنوماتیک بدون هوای فشرده قادر به انجام هیچ فعالیتی نبوده و نیروی مورد نیاز خود را از این عامل تامین میکنند. یکی از تجهیزاتی که به کنترل این هوای فشرده کمک زیادی کرده و آن را تنظیم و پایش میکند، واحد مراقبت پنوماتیک نام دارد که از اجزای گوناگونی تشکیل شده است. یکی از مهمترین قسمتهای واحد مراقبت پنوماتیک، قسمت فیلتر رگلاتور پنوماتیک است. در این مقاله قصد داریم به بررسی فیلتر رگلاتور پنوماتیک پرداخته و اجزای آن را بیان کنیم.
واحد مراقبت پنوماتیک
همانطور که گفته شد، فیلتر رگلاتور پنوماتیک یکی از اجزای مهم و کاربردی واحد مراقبت پنوماتیک است. از این رو بهتر است قبل از آن که به بحث در مورد فیلتر رگلاتور پنوماتیک بپردازیم، ابتدا نگاهی مختصر به ماهیت واحد مراقبت پنوماتیک انداخته و آن را مورد بررسی قرار دهیم.
سیستمهای پنوماتیک برای انجام فعالیت و تولید نیروی مکانیکی، به هوای فشرده نیاز دارند. این هوای فشرده ممکن است دارای مقداری گرد و غبار و یا رطوبت باشد که این غبار یا رطوبت برای سیستم پنوماتیک به عنوان آلودگی تلقی شده و میتواند باعث آسیب رسیدن به طول عمر و بازدهی دستگاه شود. ورود این آلودگیها به سیستم پنوماتیک عملکرد آن را مختل کرده و طول عمر آن را کاهش میدهد.
بنابراین به واحدی نیاز داریم که این آلودگیها را جدا کرده و رطوبت هوای وارد شده به سیستم را از بین ببرد تا هوای خشک و تمیز و عاری از هر گونه آلودگی به محفظه سیستم پنوماتیک وارد شود. در اینجا نقش مهم واحد مراقبت پنوماتیک نمایان میشود.
این واحد با مجموعهای از عملیات مانند فیلترکردن، روغنزنی، تنظیم فشار هوا و … تمام آلودگیهای موجود را از هوای فشرده خارج کرده (با استفاده از کمپرسور) و هوای ورودی به سیستم را تبدیل به هوای فشرده خالص و خشک برای عملکرد صحیح سیستم پنوماتیک مینماید. به عبارتی این واحد با ایجاد یک فیلتراسیون قدرتمند هوای فشرده مطلوب را برای سیستمهای پنوماتیک تامین میکند.
واحد مراقبت پنوماتیک از چهار بخش اصلی به نام فیلتر، رگلاتور، روغنزنی تشکیل شده است که هر یک وظیفهای خاص و جداگانه داشته و عملکرد هر کدام از این چهار بخش موجب تصفیه هوای فشرده و تنظیم آن میشود. بخش فیلتر وظیفه فیلتر کردن و پاک سازی هوای ورودی به سیستم، بخش رگلاتور که آن را با نام تنظیم کننده فشار هوا نیز میشناسند، وظیفه ثابت نگه داشتن فشار ورودی به سیستم را برعهده داشته و قسمت روغنزنی هم وظیفه کاهش اصطکاک و روانسازی عملکرد دستگاه را برعهده دارد. در ادامه میخواهیم به بحث در مورد فیلتر رگلاتور پنوماتیک که ترکیبی از دو بخش فیلتر و رگلاتور است، بپردازیم.
فیلتر رگلاتور پنوماتیک
فیلتر رگلاتور پنوماتیک یکی از اجزاء تشکیلدهنده واحد مراقبت پنوماتیک است که عمل فیلترکردن و تنظیم فشار هوا را انجام میدهد. در واقع این قطعه را میتوان ترکیبی از دو قطعه فیلتر و رگلاتور دانست که در ابتدا رطوبت، گرد و غبار و آلودگیهای دیگر را جداسازی و فیلتر کرده و پس از این مرحله، به تنظیم فشار هوای ورودی به سیستم و کاهش و یا افزایش آن میپردازد.
فیلتر رگلاتور پنوماتیک از سه بخش اصلی به نام رگلاتور، فیلتر و پورت خروجی تشکیل شده است. بخش رگلاتور به تنظیم فشار هوای ورودی و تنظیم درجه نشانگر باد میپردازد. بخش فیلتر به تفکیک آلودگیها، رطوبتها و در کل به جداسازی تمامی ناخالصیها پرداخته و هوای خشک و تمیز را تحویل بخش بعدی میدهد.
این قسمت با تحت فشار قراردادن هوا، ذرات جامد آن را به دام انداخته و آنها را پاک سازی کند. لازم به ذکر است که آلودگی فیلترشده توسط این قطعه، در محفظه پایین آن جمع شده و باید به صورت دستی و یا اتوماتیک تخلیه شود. در حالت کلی، فیلترها در این قسمت به سه نوع و دسته اصلی تقسیم میشوند.
این 3 دسته عبارتند از:
- فیلتر عمومی: فیلتر عمومی وظیفه حذف آب و ذرات گرد و غبار را برعهده دارد.
- فیلتر رطوبتگیر: فیلتر رطوبتگیر وظیفه حذف روغن را برعهده دارد.
- فیلتر حذف بخار: فیلتر حذف بخار وظیفه حذف بخارها اضافی و بهوجود آمده در اثر گرمشدن هوا را برعهده دارد.
بخش بعدی پورت خروجی است که در این قسمت رطوبت جداسازی شده توسط قسمت قبلی، از این قسمت از سیستم خارج شده و وارد هوای آزاد محیط میشود.
جنس فیلتر رگلاتور از نمد و یا برنج بوده و منافذی از 40 تا یک صدم میکرون (با توجه به نوع سیستم پنوماتیک و کاربرد آن) دارد. همچنین سنگ فیلتر استفاده شده در این قطعه اندازهای حدود 20 تا 40 میکرون داشته و به فیلتر هر چه بهتر هوای ورودی کمک زیادی میکند. در حالت کلی توصیه میشود که از این قطعه در دمای 5- تا 40 درجه و با فشار باد 0 تا 10 استفاده شود و هوای ورودی به آن آغشته به هیچ گونه چربی و یا روغن نباشد زیرا در صورت چربشدن فیلتر و سنگ فیلتر، عمل فیلترینگ به شکل قبلی و بازده کامل صورت نمیپذیرد.
نتیجه گیری
برای پایش عملکرد سیستمهای پنوماتیک و افزایش بازدهی و طول عمر آنها، نیاز به واحدی محافظتی با نام واحد مراقبت پنوماتیک داریم که بخشهای مختلفی تشکیل شده باشد. واحد مراقبت پنوماتیک از اجزا و قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که یکی از مهمترین و کاربردیترین قسمتهای آن، قسمت فیلتر رگلاتور پنوماتیک است که وظیفه کنترل فشار هوای ورودی و جداسازی ناخالصیها و رطوبت را از آن را برعهده دارد و از بخشهای متفاوتی نظیر فیلتر و رگلاتور و پورت خروجی تشکیل شده است که هر کدام از آنها به صورت واحد به تسویه و پاکسازی هوای فشرده و تنظیم فشار آن میپردازند.
در این مقاله سعی کردیم به بررسی فیلتر رگلاتور پنوماتیک پرداخته و اجزای آن را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون میشویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکهکابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.
88 بازدید