شیلنگ برزنتی

شیلنگ برزنتی چیست و چه کاربردی دارد؟

282 بازدید معرفی محصولات صنعت برق

از آنجا که شیلنگ‌ها برای کارهای مختلفی مورد استفاده قرار گرفته و در هر کدام از این کارها فشار و دما و نوع سیال ممکن است متفاوت باشد، شیلنگ‌ها در انواع و قطرهای مختلف تولید و عرضه می‌شوند. یکی از پرکاربردترین انواع شیلنگ‌ها، شیلنگ برزنتی است. شیلنگ برزنتی از قطر متوسطی برخوردار بوده و انعطاف‌پذیری و استحکام بالایی برخوردار است. در این مقاله قصد داریم به بررسی شیلنگ برزنتی پرداخته و کاربرد آن را بیان کنیم.

شیلنگ چیست؟

انواع شیلنگ
انواع شیلنگ

همان‌طور که گفته شد، شیلنگ وسیله‌ای انعطاف‌پذیر و طویل برای انتقال سیالات و مایعات از نقطه‌ای به نقطه دیگر است البته باید دقت کرد که این وسیله برای فواصل کوتاه و نه‌چندان دور (برای مثال یک یا چندین کیلومتر) استفاده می‌شود. از آنجایی که شیلنگ و لوله هر دو توخالی بوده و توانایی انتقال سیالات و مایعات را دارند، گاهی اوقات ممکن است که شیلنگ را با لوله اشتباه گرفته و آن را لوله خطاب کنید که این کاملا اشتباه بوده و واضح‌ترین تفاوت این دو ابزار و وسیله کاربردی، خاصیت انعطاف‌پذیری بالا و نرم‌بودن شیلنگ و  سخت و محکم‌بودن لوله است.

لوله به‌سادگی خم و فرم‌پذیر نبوده اما شیلنگ به‌سادگی جمع و دوباره باز می‌شود که همین خاصیت باعث شده است تا طول‌های زیادی از شیلنگ در یک محیط بسیار کوچک جمع شده و قرار گیرد. در حالت کلی، جمع و دوباره بازشدن شیلنگ کار چندان دشواری نبوده و همین خاصیت باعث شده است که از شیلنگ در بسیاری از موارد همچون باغ‌داری، آتش‌نشانی و … استفاده شود.در طراحی و ساخت شیلنگ باید به کاربرد مورد انتظار دقت کرده و طراحی را مطابق با فشار مشخص، جنس، طول، ضخامت، سازگاری شیمیایی با محیط مورد نظر و … ساخت.

شیلنگ‌ها، همانند سایر وسایل، در اقسام و اندازه‌ها و جنس‌های متفاوتی در دسترس بوده و هر کدام از آن‌ها کاربرد خاص و مخصوص خود را دارند. شیلنگ‌ها عموما از جنس‌های نایلون، پلی‎اورتان، پلی‌اتیلن، لاستیک و پی‌وی‌سی و برزنت بوده که تمامی این موارد انعطاف‌پدیر بوده و در برابر حرارت بیش‌از اندازه (به‌جز شیلنگی که از جنس برزنت ساخته شده باشد) حساس بوده و ممکن است انعطاف‌‌پذیری و کاربرد خود را از دست بدهند. از جمله انواع شیلنگ‌ها می‌توان به شیلنگ‌های خلا، شیلنگ‌های هیدرولیک، شیلنگ‌های باغی، شیلنگ‌های برزنتی یا شیلنگ‌های آتش‌نشانی و … اشاره کرد.

شیلنگ برزنتی

شیلنگ برزنتی آتش‌نشانی
شیلنگ برزنتی آتش‌نشانی

یکی از مهم‌ترین انواع شیلنگ‌ها، شیلنگ برزنتی یا Tarpaulin hose است. این شیلنگ قابلیت تحمل گرما و دمای بالایی را داشته و به‌سادگی انعطاف خود را از دست نداده و پاره یا ازهم‌گیسخته نمی‌شود. این شیلنگ ظاهری شبیه پارچه داشته (زمانی که آب یا سیال درون آن جریان نداشته و جمع شده باشد) اما برعکس پارچه، از پیوستگی بالایی برخوردار بوده و به‌سادگی سوراخ و پاره نمی‌شود.

در واقع، شیلنگ‌های برزنتی از سه لایه لاستیکی، چسبی و برزنتی ساخته شده‌اند. لایه داخلی که در تماس با سیال یا آب است، از جنس لاستیک بوده و باعث می‌شود آب یا سیال درون شیلنگ نشت پیدا نکرده و سیال یا مایع ورودی با کم‌ترین تلفات در طول شیلنگ، خارج شود.

لایه میانی از جنس چسب بوده که دو لایه داخلی و خارجی را به‌یکدیگر می‌چسباند. این چسب باعث می‌شود که دو لایه مجزای شلنگ برزنتی به یکدیگر متصل شده و از آنجا که نوع این چسب کمی خاص بوده و مخصوص این اتصال است، در برابر کشش و حرارت مقاوم است. لایه بیرونی هم، همان‌طور که مشخص است، از جنس برزنت بوده و از مقاومت و انعطاف‌پذیری  بالایی برخوردار است.

اصلی‌ترین کاربرد شیلنگ‌های برزنتی در قسمت و حوزه آتش‌نشانی و انتقال آب و مواد خاموش‌کننده آتش و حرارت است. از این شیلنگ‌ها در آتش‌نشانی جهت انتقال آب و مواد خاموش‌کننده آتش از مخزن به محل مورد نظر، استفاده می‌شود. از آنجا که شیلنگ‌های برزنتی انعطاف‌پذیری بالایی داشته و توانایی تحمل فشارهای زیاد را دارد که این مزایا باعث می‌شود این شیلنگ بتواند آب و مواد اتفاکننده حریق را به فاصل زیاد پرتاب کرده و امکان اتفا حریق و کنترل آتش را فراهم آورد.

شیلنگ‌های برزنتی انعطاف‌پذیری بسیار زیادی دارند به‌صورتی که کاملا حلقه و جمع شده و طول زیادی از این شیلنگ در مکان کوچکی جای می‌گیرد. همان‌طور که که این شیلنگ‌ها ب‌سرعت جمع می‌شوند، به‌سرعت هم باز شده و بازشدن آن‌ها تنها با یک پرتاب شیلنگ و در عرض چند ثانیه صورت می‌گیرد. از شیلنگ‌های برزنتی در کارهایی همچون کشاورزی هم بهره برده می‌شود اما کاربرد آن‌ها بسیار کم است.

شلنگ‌های برزنتی در ضخامت‌ها و قطرهای مختل تولید شده و طول‌های مختلفی دارند. طول این شیلنگ‌ها عموما بین 20 تا 30 متر بوده و عموما در سایزهای 1 اینچ، 2 اینچ، 3 اینچ، 4 اینچ و 6 اینچ تولید و به بازار عرضه می‌شوند. از جمله ویژگی‌های منحصربه‌فرد شیلنگ برزنتی می‌توان به انعطاف‌پذیری بالا، وزن بسیار پایین، حمل آسان، سهولت در جمع و بازکردن این شیلنگ‌ها، کم‌حجم‌بودن، توانایی تحمل فشار و جریان بالای سیال و مایع، قیمت پایین و مناسب، مقاومت بالا در برابر رطوبت و پوسیدگی و کاربرد بسیار بالا در آتش‌نشانی، کشاورزی و سایر صنایع اشاره کرد.

نتیجه‌گیری

شیلنگ وسیله‌ای برای انتقال هر گونه سیال و یا مایعی در فواصل کم و کوتاه بوده که از انعطاف‌پدیری بالایی برخوردار بوده و کاربردهای زیاد و متفاوتی دارد. از آنجا که شیلنگ‌ها موارد استفاده بسیار زیادی داشته و در بسیاری از کارها مورد استفاده قرار می‌گیرند، شیلنگ‌ها در انواع و جنس‌های گوناگونی تولید و به بازار عرضه می‌شوند.یکی از مهم‌ترین انواع شیلنگ‌ها، شیلنگ برزنتی است که کاربرد بسیار زیادی در قسمت و حوزه آتش‌نشانی داشته و قابلیت انعطاف‌پذیری و تحمل فشار و جریان سیال بالایی دارد.

در این مقاله سعی کردیم به بررسی شیلنگ برزنتی پرداخته و کاربرد آن را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون می‌شویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکه‌کابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.

282 بازدید
نویسنده این مقاله
احسان شوکتی
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط