آیا میدانید هنگام سیم کشی ساختمان چه اصولی را باید رعایت کرد؟ به نظر شما سیم کشی ساختمان تا چه حد اهمیت دارد؟ سیم کشی یکی از اصلیترین مراحل در فرآیند ساختمانسازی به حساب آمده که اگر اصول استاندارد در روند اجرای آن رعایت نشود، احتمال بروز اتفاقات ناگوار و در پی آن خسارات جبرانناپذیر حاصل از برقگرفتگی افزایش پیدا خواهد کرد. به همین خاطر در ادامه این راهنما به بررسی اصول سیم کشی ساختمان و مواردی که میبایست در روند اجرای سیم کشی در ساختمان رعایت شود خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
معرفی اصول سیم کشی ساختمان
امروزه صنعت ساختمانسازی به لطف پیشرفت تکنولوژی همواره در حال رشد و توسعه است و این امر بر کسی پوشیده نیست. در فرآیند ساختمانسازی مراحل مختلفی قابل اجرا هستند که میبایست مطابق اصول استاندارد ساخت و ساز انجام شوند. سیم کشی ساختمان از جمله مهمترین و اصلیترین مراحل در اجرای سازه و آمادهسازی ساختمانها به حساب آمده که باید درست و اصولی صورت بگیرد. برای اجرای سیم کشی ساختمان آئیننامههای اجرایی و قوانینی وجود دارد که تبعیت از آنها امنیت ساختمانها را تضمین خواهد کرد؛ به گونهای که از هرگونه اتفاق و خطری نظیر آتشسوزی جلوگیری به عمل آید.
روشهای سیم کشی ساختمان
در حالت کلی میتوان سیم کشی ساختمان را به دو روش توکار و روکار انجام داد که هر یک از روشهای مذکور اصول خاص خود را میطلبند.
- منظور از سیمکشی روکار نوعی روش اجرایی بوده که در آن سیمها از روی گچ دیوار و به صورت آزادانه از درون لولهها و داکتها عبور میکنند. در این روش کلیه سیمها قابل مشاهده بوده و اگر ایرادی در آنها رخ دهد میتوان به راحتی محل آسیبدیده را پیدا کرده و ایرادِ به وجود آمده را رفع کرد.
- سیم کشی توکار در مقایسه با سیم کشی روکار پیچیدگی بیشتری داشته و با در نظر گرفتن موقعیت ساختمان همچون اهمیت دکوراسیون داخلی و زیبایی آن، ارزش مالی و اهمیت ایمنی در اماکن مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش سیمها قابل مشاهده نبوده و به همین دلیل از بروز هرگونه حادثه و آسیبدیدن آنها ممانعت میشود.
مهمترین نکات و اصول سیم کشی ساختمان
برای این که بتوان سیم کشی ساختمان را به بهترین شکل ممکن اجرا کرد، نکات و قوانینی را میبایست رعایت نمود که اصلیترینِ آنها شامل موارد زیر میشود:
- توصیه میشود تا حد امکان از قوطیگذاریهای بیهدف و شلوغ کردن دیوار دوری کنید؛ چرا که این کار سبب کاهش کیفیت و سرعت اجرای سیم کشی خواهد شد.
- استفاده از لولهها و قوطیهای شکسته و آسیبدیده در سیم کشی ساختمان غیر مجاز بوده و اگر مسیر لولهها زیاد است، میبایست به منظور اتصال آنها از لوله برقها و لوازم استاندارد همچون لنت و بوشهای مخصوص بهرهگیری شود.
- از استانداردهای روز دنیا در اجرای سیم کشی ساختمان استفاده کرده و تا حد ممکن نورپردازی را با سیمها و لامپهای کمتر انجام دهید. لازم به ذکر است که نحوه قرارگیری لامپها به ویژه در محیطهایی با متراژ بزرگتر بسیار حائز اهمیت بوده و باید یک هارمونی ایدهآل داشته باشند.
- از عبور دادن چند سیم با کارایی متنوع از لولههای مشترک خودداری کنید.
- به منظور جلوگیری از اتصال و وارد شدن خسارات جبرانناپذیر به ساختمان، کلیه سیمهای متفرق و پخش شده را به طور کامل درون ترمینالها قرار دهید.
- برای جلوگیری از اتصالی پیشنهاد میشود که در سرویس بهداشتی و حمام از لوازمی با خاصیت ضد آب بهره ببرید.
- توصیه میشود در محل اتصالات و زانوها در لولههای برق از چسبها و لنتهای استاندارد و مخصوص استفاده نمائید.
- ارتفاع پریزها و کلیدهای برق میبایست بر مبنای مقررات و استانداردهای روز دنیا در نظر گرفته شود.
- توصیه میشود قبل از نصب سیم حتماً یک بار آن را تست کرده و از سلامت کارکرد آن اطمینان حاصل فرمائید. قابل ذکر است که انجام این تست برای لولههای برق نیز ضروری خواهد بود.
استاندارد و اصول سیم کشی ساختمان
علاوه بر نکاتی که در بخش قبل گفته شد، استانداردهای دیگری نیز مد نظر هستند که جزو قوانین ویژه در اجرای سیم کشی ساختمان به حساب میآیند. در ادامه به این استانداردها خواهیم پرداخت:
- ارتفاع در نظر گرفته شده برای کلیه کلیدهای روشنایی میبایست 10 الی 120 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- ارتفاع مورد نیاز برای پریز در آشپزخانه میبایست 60 الی 120 سانتیمتر باشد.
- ارتفاع پریز در حمام میبایست 120 سانتیمتر باشد.
- ارتفاع در نظر گرفته شده برای کلید کولر در اصول سیم کشی ساختمان باید 130 سانتیمتر باشد.
- کلیدهای موجود در ساختمان باید به کمک لیزر یا شلنگ تراز همسطح شوند.
- فاصله کلیدهای ساختمانی از کف میبایست 110 الی 120 سانتیمتر در نظر گرفته شوند.
- فاصله جعبه فیوز از لولههای آب و گاز بایستی 100 سانتیمتر باشد.
- فاصله پریزهای تلفن، آنتن و برق از کف 30 الی 40 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- فاصله پنل و گوشی آیفون از کف 140 الی 150 سانتیمتر و فاصله قوطیها از چهارچوب 15 الی 25 سانتیمتر باشند.
- ظرفیت فیوز برای روشنایی 10 آمپر، برای پریزها 16 آمپر، برای کولر گازی 20 آمپر و برای کنتور 25 آمپر است.
- سیمهای روشنایی دارای سطح مقطع 1.5 میلیمتر، سیمهای پریز دارای سطح مقطع 2.5 میلیمتر، سیمهای اصلی برق دارای سطح مقطع 4 میلیمتر، سیمهای کولر آبی دارای سطح مقطع 2.5 میلیمتر و سیمهای کولر گازی دارای سطح مقطع 4 میلیمتر خواهند بود.
اشتباهات رایج در اصول سیم کشی ساختمان
در اجرای سیم کشی ساختمان ممکن است که گاهاً افراد مرتکب اشتباهاتی شوند و این اشتباهات خسارات جبرانناپذیری را به همراه داشته باشند. از جمله متداولترین اشتباهات در اجرای سیم کشی ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- بیرونزدگی سیمهای روکش در پریزها و چراغها
- بهرهگیری از سیمهای زنگزده یا خراشیده
- وجود کابلهای رها شده و آویزان در بخشهای مختلف
- اجرا و نصب جعبههای تقسیم و برق به روش دفنی
- انتخاب و استفاده از کلیدهای حفاظتی اشتباه و غیر استاندارد
- اتصالات سست و یا بهرهگیری از نوار چسب برای اتصال سیمها
- نصب جعبههای تقسیم بدون پوشش
- ازدحام بیش از اندازه سیمها در جعبه پریز
- هدایت غلط و غیر اصولی کابلها با استفاده از ابزارهای غیر استاندارد همچون گیرههای پلاستیکی
- بهرهگیری از سیمهایی با سطح مقطع پایین
- اتصالات نامناسب سوکتها
سخن پایانی
سیم کشی ساختمان یکی از اصلیترین و مهمترین اقداماتی بوده که در فرآیند ساخت و ساز باید به نحو احسن صورت پذیرد. عدم رعایت اصول سیم کشی ساختمان میتواند حوادث ناگواری را رقم بزند؛ بنابراین برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقات و خساراتی سعی بر این است که در اجرای سیم کشی ساختمان کلیه اصول و استانداردها رعایت گردند. شما چه اطلاعات دیگری در رابطه با این موضوع دارید؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را پیرامون سیم کشی ساختمان با ما و کاربران محترم وب سایت تکه کابل در میان بگذارید.
335 بازدید