به احتمال زیاد تا به حال پیش آمده است که اسم هارد را شنیده و یا با آن کار کرده باشید. برای اتصال دستگاههایی مانند پرینتر، دیسک درایو، اسکنر و… به کامپیوتر از یک رابط استفاده میشود. یکی از مهمترین و اصلیترین رابطها، هارد اسکازی یا به اصطلاح انگلیسی SCSI میباشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی ماهیت و چیستی هارد اسکازی پرداخته و نسلهای مختلف آن را بشناسیم.
هارد اسکازی چیست؟!
هارد اسکازی یا همان SCSI مخفف و کوچک شده کلمات Small Computer System Interface بوده که به معنای رابط کوچک سیستم کامپیوتر میباشد. هاردهای اسکازی درگاههایی برای انتقال اطلاعات با سرعت 80 مگابایت بر ثانیه بوده و این قابلیت را دارند تا فایلها و اطلاعات را با سرعت بالا انتقال دهند. هاردهای اسکازی را در واقع میتوان نوعی ورودی و خروجی برای کامپیوتر دانست.
SCSI هم همانند سایر رابطهای کامپیوتر به دستگاههای ذخیرهساز مادربورد یا همان بورد اصلی کامپیوتر متصل شده و فایلها را دریافت میکند. البته یک روش دیگر هم برای دریافت اطلاعات توسط هاردهای اسکازی یا همان SCSIها وجود دارد که استفاده از کارت کنترلکننده ذخیرهساز کامپیوتر و یا همان storage controller card میباشد.
تاریخچه هارد اسکازی (SCSI)
هاردهای اسکازی برای اولین بار در سال 1980 میلادی به عنوان یک هارد دیسک به بازار معرفی شدند. در کل هاردهای اسکازی در 3 نسل متفاوت و مختلف به بازار معرفی شدند. اولین نسل هاردهای اسکازی، SCSI-1 نام داشتند. در هر کابل این هاردها حداکثر 8 کانکشن پشتیبانی میشد که به اجبار یکی از این کانکشنها سیستم و کامپیوتر بود. پس میتوان گفت در واقع نسخه SCSI-1 از 7 کانکشن یا دیوایس پشتیبانی مینمود.
دومین نسل هاردهای اسکازی،SCSI-2یا هاردهای اسکازی نسل دو بودند. سرعت انتقال فایلها و اطلاعات در این هاردهای اسکازی به شدت افزایش یافت و این امر قدم بزرگی برای محبوبیت شناخت هاردهای اسکازی بود. هاردهای اسکازی SCSI-2 قابلیت پشتیبانی تا 15 دیوایس را دارا بودند.
سومین نسل هاردهای اسکازی به نام SCSI-3 شهرت پیدا کرده و میتوان آن را آخرین نسخه هاردهای اسکازی عنوان کرد. این هاردها از سرعت بالایی برخوردار بوده و توانایی دریافت اطلاعات را با سرعت بالا دارا بودند.
مقایسه هارد اسکازی (SCSI) با ATA، SATA و SAS
همان طور که گفته شد، هاردهای اسکازی وسیله و درگاهی برای انتقال اطلاعات و فایلها هستند اما این هاردها تنها روش انتقال اطلاعات نبوده و روشهای دیگری هم برای انتقال دادهها وجود دارد. در این قسمت به بررسی انواع روشهای انتقال داده پرداخته و آنها را با روش SCSI مقایسه میکنیم.
- ATA و SATA: یکی از روشهای معروف برای انتقال اطلاعات استفاده از روش ATA یا همانAdvanced Technology Attachment بود. نسخههای بعد از ATA با نام Serial-ATA روانه بازار شدند و به نام مختصر SATA شهرت یافت. SATA روش جدیدی برای انتقال اطلاعات ارائه کرد بدین صورت که برای انتقال اطلاعات از درایو به مادربورد استفاده میکرد. آخرین نسلهای ATA سرعتی بالغ بر 100 مگابایت بر ثانیه داشتند اما آخرین و جدیدترین نسلهای SATA مانند SATAIII دارای سرعتی بالغ بر 6 گیگابایت بر ثانیه بوده و از نمونه قبلی خود (ATA) سبقت زیادی گرفتند. از مزیتهای SATA نسبت به ATA میتوان به سرعت بالا در انتقال اطلاعات و کوچکتر بودن کانکتورها اشاره کرد.
- SAS: یکی دیگر از روشهایی که برای انتقال اطلاعات که از شهرت زیادی برخوردار بود، روش SAS یا همان Serial Attached SCSI میباشد. در تکنولوژی SAS هر اینترفیس از 128 دیوایس پشتیبانی کرده و در صورتی که از پورت اکسپندرها استفاده شود توانایی پشتیبانی بیش از 16000 دیوایس را هم دارا هستند. کابلها و کانکتورهای SAS شباهت بسیار زیادی به SATA داشته و توانایی پشتیبانی از هاردهای SATA را داراست اما دقت کنید که این تنها شامل هاردهای SAS بوده و SATA توانایی پشتیبانی از SAS را ندارد. درست است که SAS توانایی پشتیبانی از SATA را دارد اما توصیه میشود که با توجه به نیازتان از کابل مشخص استفاده کنید.
نتیجهگیری
یکی از روشهای انتقال اطلاعات با سرعت زیاد استفاده از هارد اسکازی (SCSI) میباشد. در این روش فایلها از طریق اتصال هارد اسکازی به محلهای ذخیرهساز مادربورد به فایلها و اطلاعات دسترسی پیدا کرده و باعث انتقال اطلاعات میشوند. در این مقاله سعی کردیم به بررسی هاردهای اسکازی و مقایسه آنها با سایر رقبا بپردازیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. در صورتی که سوال، انتقاد، پیشنهاد و یا درخواستی از تیم تکهکابل دارید، در قسمت نظرات برای ما کامنت بگذارید.