تعریف آسانسور و انواع آن

تعریف آسانسور و انواع آن؛ ۵ آسانسور متداول را بشناسید!

205 بازدید معرفی و آموزش تجهیزات الکترونیک

آسانسورها نوعی از تجهیزات حمل و نقل به حساب می‌آیند که برای انتقال افراد و کالا در یک ساختمان از طبقه‌ای به طبقه دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته آسانسورها علاوه بر ساختمان‌ها در سازه‌های دیگری نظیر کشتی نیز کارایی دارند. این تجهیزات حمل و نقل عمومی به واسطه موتورهای الکتریکی کار کرده و یا این که از سیستم کابل‌کشی حرکتی و سایر سیستم‌های وزنه تعادل هم‌چون چاله، پمپ مایع هیدرولیک برای بالا بردن یک پیستون استوانه‌ای نظیر جک بهره می‌برند. در ادامه این راهنما تمرکز ما بر روی تعریف آسانسور و انواع آن است. با ما همراه باشید.

هر آنچه که باید پیرامون تعریف آسانسور و انواع آن بدانید!

تعریف آسانسور و انواع آن

به زبان ساده می‌توان گفت که آسانسورها یک نوع بالابر برقی به حساب می‌آیند که می‌توان به کمک آن‌ها افراد و کالا را در جهت عمودی در ساختمان‌های گوناگون با کاربری‌های مسکونی، تجاری، صنعتی و اداری هدایت کرد. آسانسورها هم‌چون سایر دستگاه‌های الکتریکی به کمک موتورهای الکتریکی کار کرده و مجهز به سیستم کابل و وزنه‌های تعادل به منظور جابه‌جایی اتاق به سمت بالا و پایین هستند. در بحث تعریف آسانسور و انواع آن قابل ذکر بوده که این تجهیزات برقی ممکن است از یک ماده سیال هیدرولیک به منظور بالا بردن پیستون‌های استوانه‌ای هم‌چون جک بهره ببرند.

بالابرهای برقی مذکور به وفور در ساختمان‌های چند طبقه و به ویژه در اماکنی که ویلچر در رفت و آمد است، به کار گرفته می‌شوند. آسانسورها انواع مختلفی دارند که در ادامه با هر یک از آن‌ها آشنا خواهیم شد:

۱. آسانسور کششی

آسانسورهای کششی اولین نمونه از بالابرهای مذکور هستند که هم‌چون ماشین آتوود از ریسمانی تشکیل‌ شده‌اند که از بین قرقره عبور کرده و یک طرف آن کابین و طرف دیگر آن وزنه تعادلی قرار می‌گیرد. ساختار این آسانسور به گونه‌ای بوده که در پی حرکت موتور الکتریکی به سمت بالا یا پایین جابه‌جا می‌شود. قابل ذکر است که در آسانسور وزن کابین مدام در حال تغییر بوده و به همین خاطر وزنِ نصفِ ظرفیت کابین را وزنِ وزنه تعادلی در نظر خواهند گرفت. هدف از انجام این کار این است که نیاز به مصرف انرژي به منظور انتقال آسانسور تا حد ممکن کاهش پیدا کند.

نکته بعدی که در بحثِ تعریف آسانسور و انواع آن قابل ذکر بوده این است که موتور در مدل کششی در فضای موتورخانه و بالای چاه آسانسور تعبیه می‌شود. البته بعضی از آسانسورهای کششی به موتورخانه نیازی نخواهند داشت. شاید برایتان جالب باشد بدانید که در هر ساختمانی، محل قرارگیری آسانسور بخشی از نقشه ساختمان در نظر گرفته شده و می‌بایست از قبل تعیین شده باشد. از مدل آسانسورهای کششی اکثراً در ساختمان‌های بلند بهره‌گیری می‌شود.

۲. آسانسور پیچی

به طور معمول آسانسورهای پیچی در ساختمان‌های مسکونی 2 الی 4 طبقه مورد استفاده قرار گرفته و تحت عنوان آسانسورهای بدون سقوط نیز معروف هستند؛ چرا که ایمنی آسانسورهای مذکور بسیار بالا است. این نوع از بالابرها برای حرکت از پیچ، مهره و تسمه بهره برده و اگر تحت شرایطی تسمه پاره شود، آسانسور از کار افتاده اما خطر سقوط را در پی ندارد. امکان استفاده از آسانسورهای پیچی با ظرفیت‌های حمل مختلف وجود داشته و همچنین برای نصب و راه‌اندازی به فضایی برای موتورخانه نیازی نخواهند داشت. به طور کلی می‌توان گفت آسانسورهای پیچی در مقایسه با سایر آسانسورها خطر بسیار کم‌تری داشته و کاربری گسترده‌تری دارند.

۳. آسانسور مغناطیسی

تعریف آسانسور و انواع آن

مدل بعدی که در بحثِ تعریف آسانسور و انواع آن می‌خواهیم به شما عزیزان معرفی کنیم، آسانسورهای مغناطیسی هستند که به واسطه نیروی مغناطیس کار می‌کنند. در چاهک‌های آسانسورهای مذکور یک نوع آهن‌ربای مغناطیسی تعبیه شده که سبب حرکت کابین روی دیواره‌های مغناطیسی می‌شود.

علاوه بر این، در کف کابین آسانسور مذکور یک آهن‌ربای مغناطیسی دیگر نیز تعبیه شده که با اتصال برق سبب ایجاد نیروی دافعه شده و در پی آن آسانسور به حرکت در خواهد آمد. با توجه به ویژگی‌های مذکور درمی‌یابیم که آسانسورهای مغناطیسی فاقد موتور و کابل بوده و فناوری به کار رفته در آن‌ها باعث می‌شود که امکان بهره‌گیری هم‌زمان از چند کابین فراهم باشد. البته خریداران باید در نظر داشته باشند که آسانسورهای مغناطیسی هزینه بالایی دارند.

۴. آسانسور پنوماتیک

به طور معمول آسانسورهای پنوماتیک در فضای داخلی خانه‌های دوبلکس کاربرد دارند. این مدل از آسانسورها به چاه نیاز نداشته و به کمک برق تک فاز کار خواهند کرد. البته باید در نظر داشته باشید که آسانسورهای پنوماتیک ظرفیت محدودی داشته و عموماً ظاهر آن‌ها مشابه یک استوانه شیشه‌ای بوده که فاقد محفظه‌ای برای ورود هوا است. جالب است بدانید که با خروج هوا از بالای آسانسور و ایجاد خلاء کابین به سمت بالا کشیده شده و به منظور پایین آمدن با ورود هوا، کابین به سمت پایین حرکت خواهد کرد.

۵. آسانسور هیدرولیکی

عملکرد آسانسورهای هیدرولیکی بر اساس قانون پاسکال بوده و حرکت آن‌ها بر مبنای کارکرد موتور الکتریکی به منظور پمپ کردن روغن و حرکت جک هیدرولیک و فشار ناشی از آن‌ها است. آسانسورهای هیدرولیکی فاقد وزنه تعادلی بوده و جک هیدرولیک کلیه وزن را متحمل می‌شود؛ از این رو در ساختار آسانسورهای مذکور از موتورهای قوی‌تری بهره‌گیری می‌شود. با این حال در این مدل از آسانسورها از آن‌جایی که موتور تنها در زمان بالا بردن کابین کار می‌کند، مصرف برق کم‌تر بوده و همچنین مدل هیدرولیکی استهلاک کم‌تری داشته و امروزه در ساختمان‌های مسکونی زیر 5 طبقه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

امروزه با توجه به افزایش جمعیت و تبدیل شدن اکثر خانه‌های ویلایی به آپارتمان‌های چند طبقه، نیاز به آسانسورها روز به روز بیش‌تر حس می‌شود. آسانسورها نوعی تجهیز بالابر برقی هستند که به کمک آن‌ها کالا یا افراد در طبقات مختلف جابه‌جا شوند.

آسانسورها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک از آن‌ها ویژگی‌های مخصوص به خود را داشته و در ساختمان‌های منحصربه‌فردی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از بین انواع مختلف آسانسورهایی که می‌توان در ساختمان‌ها نصب کرد، مدل پیچی کم‌ترین خطر را به همراه داشته و امکان سقوط آن وجود ندارد. شما چه اطلاعات دیگری پیرامون تعریف آسانسور و انواع آن در ذهن دارید؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در رابطه با آسانسورها با ما و کاربران محترم وب سایت تکه کابل در میان بگذارید.

205 بازدید
نویسنده این مقاله
محمد یاری پور
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط