تعمیر اتوماتیک پمپ آب

تعمیر اتوماتیک پمپ آب؛ نحوه تعمیر ست کنترل و اتوماتیک پمپ

341 بازدید معرفی محصولات صنعت برق / آموزش در صنعت برق / علم و تکنولوژی در صنایع برق و مخابرات

یکی از قسمت‌های اصلی پمپ آب که گاها دچار خرابی و ایراد می‌شود، قسمت ست کنترل یا همان قسمت اتوماتیک پمپ آب است. در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه تعمیر اتوماتیک پمپ آب پرداخته و عوامل موثر در خرابی این قسمت کاربردی را بیان کنیم.

پمپ آب و انواع آن‌ها

نمونه‌ای از پمپ خودمکش
نمونه‌ای از پمپ خودمکش

پیش از آنکه به بحث و بررسی در مورد چگونگی تعمیر اتوماتیک پمپ آب بپردازیم، ابتدا بهتر است اندکی در مورد پمپ‌های آب و انواع آن‌ها صحبت کرده و با آن‌ها آشنایی پیدا کنیم. پمپ‌ها یکی از ارکان اصلی و مهم در سیستم آب‌رسانی هستند که وجودشان برای انتقال و تنظیم فشار آب و سایر مایعات و سیالات ضروری و کاربردی است. به عبارت دیگر، پمپ آب وسیله‌ای مکانیکی است که باعث جابه‌جایی انواع مایعات شده و این کار را به‌وسیله تغییرات و یا افزایش فشار انجام می‌دهد.

از انواع پمپ‌های آب می‌توان به پمپ بشقابی، پمپ توربینی یا محیطی و پمپ جتی یا خودمکش اشاره کرد. البته لازم به ذکر است نمونه‌های گفته شده همگی در دسته پمپ‌های آب خانگی قرار گرفته و پمپ‌های صنعتی از این نوع پمپ‌ها جدا هستند. علاوه‌بر این، پمپ‌ها را می‌توان به انواع دورانی (که شامل پمپ دنده‌ای، لوب، پره‌ای، اسکرو و … می‌باشد) و انواع رفت و برگشتی (که شامل پمپ پیستونی شناور و دیافراگمی و … است) نیز تقسیم‌بندی کرد.

هر کدام از این پمپ‌ها کاربرد خاص خود را داشته و بسیار کاربردی هستند. بیش‌تر این پمپ‌ها دارای قسمتی به نام ست کنترل یا همان قسمت اتوماتیک پمپ هستند که اهمیت زیادی داشته و در صورت خرابی، باید بلافاصله تعمیر شود.

تعمیر اتوماتیک پمپ آب

حال که با نحوه کارکرد پمپ‌های آب و انواع آن‌ها آشنا شدید، بهتر است به آموزش نحوه تعمیر اتوماتیک پمپ آب که محور اصلی بحث است، پرداخته و آن را به طور کامل برای شما بیان کنیم. در حالت کلی، دلایل مختلفی از جمله بروز نقص و مشکل در برد الکتریکی بخش اتوماتیک یا ست کنترل، آسیب‌دیدن شیر یک طرفه موجود در این قسمت، خرابی دیافراگم بخش اتوماتیک، قطع شدن کابل برق ست کنترل، ضربه خوردن بدنه بخش اتوماتیک، آسیب دیدن پیچ تنظیم، وجود و پیدایش جرم و رسوبات در پمپ و … می‌توانند باعث خرابی و بروز مشکل در بخش اتوماتیک یا ست کنترل پمپ آب شده و پمپ را نیازمند تعمیر کنند.

قبل از اینکه به توضیح نحوه تعمیر اتوماتیک پمپ آب بپردازیم، بهتر است ابتدا با اجزا و کارکرد این قسمت از پمپ آشنا شده و از کاربرد آن مطلع شوید. ست کنترل که به آن کلید اتوماتیک دیجیتال نیز گفته می‌شود، برای تنظیم و کنترل فشار آب در سیستم پمپ آب استفاده می‌شود. این قطعه از طریق دیافراگم و همچنین برد الکتریکی موجود در آن میزان و شدت فشار آب را احساس کرده و بر همین مبنا، هنگامی که شیر آب در ساختمان باز و بسته می‌شود، به پمپ فرمان روشن یا خاموش را می‌دهد.

از اجزا تشکیل‌دهنده ست کنترل یا همان قسمت اتوماتیک پمپ آب می‌توان به شیر یک طرفه، گیج فشار که به آن مانومتر نیز گفته می‌شود، دیافراگم، درپوش پلاستیکی، بدنه پلاستیکی، کابل برق و پیچ تنظیم فشار اشاره کرد. همچنین ست کنترل در سه نوع ساده، مجهز به منبع هیدروتانک و دارای پیچ تنظیم در بازار موجود بوده و قابل دسترسی است.

با توجه به علل مختلف خرابی ست کنترل، راه‌حل‌های گوناگونی نیز برای تعمیر اتوماتیک پمپ آب وجود دارد. در خصوص برد الکتریکی می‌توان برد را تعمیر یا تعویض کرد اما اگر شیر یک طرفه آسیب‌دیده باشد، باید از صافی کنار شیر یک طرفه استفاده شده و بهره برد. همچنین می‌توان این قطعه را نیز تعویض کرده و از یک قطعه جدید استفاده کرد. اگر مشکل خرابی دیافراگم باشد، از آنجا که این قطعه بسیار مهم و حیاتی است و مسئول تأمین فشار ر پمپ‌های آب به شمار می‌آید، راهی جز تعویض این قطعه کاربردی وجود ندارد.

قطعی برق نیز یکی دیگر از مشکلات و عوامل رایج در خرابی بخش اتوماتیک پمپ‌های آب است که تنها با تعویض دو شاخه برق می‌توان آن را برطرف کرد. دقت کنید زیرا در صورت ضربه‌خوردن بدنه، ممکن است دیافراگم با مشکل مواجه شده و نمی‌تواند دستورات لازم را به بخش اتوماتیک ارسال کرده و یا دریافت کند.

علاوه‌بر این، بهتر است بدنه پمپ را دور از تابش مستقیم خورشید قرار دهید تا از فرسایش هر چه بیش‌تر پمپ و اجزا داخلی آن جلوگیری شود. اگر پیچ تنظیم با آسیب مواجه شده باشد، می‌توان آن را دوباره تنظیم کرده و دیگر نیازی به تعویض آن نیست. وجود جرم نیز یکی دیگر مشکل جدی است که در صورت عدم توجه  به آن، می‌تواند موجب آسیب‌رسیدن به پمپ شود. از این رو، بهتر است هر چند وقت یک بار به طور منظم پمپ را سرویس کرده و اجزا داخلی را بررسی نمود.

قسمت اتوماتیک پمپ آب شامل دو پیچ بزرگ و کوچک است. پیچ بزرگ‌تر برای کاهش و یا افزایش فشار بوده و رنج فشار پمپ را مشخص می‌سازد. پیچ کوچک‌تر نیز برای کاهش و یا افزایش دیفرانسیل پمپ بوده و آن را کنترل می‌کند. افراد متخصص در این حوزه می‌توانند با سفت و یا شل‌کردن این دو پیچ، به‌راحتی بخش اتوماتیک پمپ آب را تنظیم نمایند.

علل خرابی اتوماتیک پمپ آب و راه‌حل آن
علل خرابی اتوماتیک پمپ آب و راه‌حل آن

نتیجه‌گیری

یکی از وسایل کاربردی در انتقال مایعات، پمپ آب است. پمپ آب می‌تواند با ایجاد یک فشار به وسیله موتور پمپ، سیال مورد نظر را جابه‌جا کند. پمپ آب از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، قسمت اتوماتیک پمپ آب است. قسمت اتوماتیک پمپ آب یا ست کنترل، قسمتی از پمپ ۀب است که وظیفه کنترل فشار و یا افزایش و کاهش دیفرانسیل پمپ را برعهده دارد. گاهی اوقات این قسمت کاربردی از پمپ آب خراب شده و نیازمند تعمیر اتوماتیک پمپ آب می‌شود.

در این مقاله سعی کردیم به بررسی نحوه تعمیر اتوماتیک پمپ آب پرداخته و عوامل موثر در خرابی این قسمت کاربردی را بیان کنیم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. ممنون می‌شویم اگر نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ما در سایت تکه‌ کابل در میان گذاشته و ما را از مباحث مورد نیازتان مطلع سازید.

341 بازدید
نویسنده این مقاله
احسان شوکتی
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط