یکی از پرکاربردترین لامپها در صنعت روشنایی و نورپردازی ساختمان، لامپ ال ای دی میباشد. لامپ ال ای دی (LED) مخفف کلمه Light Emitting Diode است که در لفظ معنی چراغ دیود نورافشان یا به اصطلاح همان دیود نورافشان را معنا میدهد. لامپهای ال ای دی در صنعت و مصارف خانگی و اداری بسیار پرکاربرد بوده و بازده نوری (شار نوری) بالایی دارند. در مقاله «لامپ ال ای دی» به بررسی ماهیت لامپهای ال ای دی و کاربرد آنها پرداختیم. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی انواع و لامپ ال ای دی پرداخته و مزایا و معایب این لامپها را بررسی کنیم.
انواع لامپ ال ای دی
لامپهای ال ای دی طرحها، اشکال، رنگها و کاربرد متنوع و فراوانی داشته و هر کدام از آنها دارای ویژگیهای خاص خود میباشند. در این قسمت به ذکر و بررسی انواع لامپهای ال ای دی میپردازیم.
- لامپهای ال ای دی حبابی: از این نوع لامپ در مکانهایی که نیاز به نور مستقیم دارند، مانند فروشگاهها، میوهفروشیها، کارگاهها خانهها، استفاده میشود. لامپهای ال ای دی حبابی کنونی بسیار به لامپهای حبابی قدیمی شبیه بوده و شار نوری بالایی دارد. زاویه تابش نور در ال ای دیهای حبابی بین 130 تا 135 درجه بوده و این لامپها در توانهای 9، 12، 15 و 20 وات در بازار موجود هستند.
- لامپهای ال ای دی فیلامنتی: لامپهای فیلامنتی از لحاظ شکل ظاهری شباهت زیادی با لامپهای رشتهای دارند اما این لامپها بسیار زیباتر از لامپهای رشتهای بوده و مصرف برق بسیار پایینی دارند، در ضمن گرمای بسیار کمتری هم نسبت به سایر ال ای دیها تولید میکنند از این رو میتوان از این لامپها در کافهها و یا رستورانها استفاده نمود. از این لامپها در ساخت لوستر هم استفاده شده و برخی از افراد این لامپها را با نام لامپ لوستر میشناسند.
- لامپ ال ای دی هالوژنی: این لامپ بسیار پرکاربرد بوده و مصارف بالایی دارد. لامپهای ال ای دی هالوژنی از تنوع رنگی بالایی برخوردار بوده و دارای شار نوری 560 لومن بر وات هستند. زاویه تابش در این لامپها 30 درجه بوده و دارای عمر بالایی هستند. از فناوری SMD و COB در ساخت این لامپها استفاده میشود (جلوتر به لامپهای تولید شده با این فناوریها و ماهیت این فناوریها خواهیم پرداخت).
- لامپهای ال ای دی شمعی: این لامپها هم ظاهری مشابه با لامپهای شمعی قدیمی داشته و در ساخت لوسترها کاربرد دارند. زاویه تابش نور این لامپها 80 درجه بوده و در منازل، لوسترها، آباژورها و اتاقهای خواب مورد استفاده قرار میگیرند.
- لامپهای ال ای دی سقفی: کاربرد اصلی این لامپها در مکانهایی با سقف کاذب میباشد. امروزه استفاده از این ال ای دیها به دلیل افزایش استفاده از سقفهای کاذب، بیشتر شده است. از این لامپها در منازل مسکونی، کافهها، فروشگاهها و هتلها استفاده میشود.
- ال ای دی ریسهای: ال ای دیهای ریسهای یا همان ریسههای ال ای دی، بیشتر برای تزئینات و یا به عنوان نور مخفی مورد استفاده قرار میگیرند. از این ال ای دیها میتوان برای روشنکردن و نورپردازی پلهها و سقفهای کاذب استفاده نمود.
- لامپهای پاور ال ای دی: این لامپها از اولین مدل لامپهای ال ای دی به شمار میروند که تنها در جریانهای 0.5، 1 و 2 وات تولید میشوند. از مزایای این لامپها میتوان به عمر و کیفیت بالا و از معایب آنها میتوان به نیاز به دفع حرارت را اشاره کرد.
- لامپهای ال ای دی SMD: این لامپها بر اساس فناوری SMD و یا همان ساخت تجهیزات و لوازم الکتریکی و الکترونیکی بر اساس لحیم کردن قطعات بر روی برد ساخته میشوند. زاویه تابش نور در این لامپها 120 درجه بوده که برای استفاده در منازل و محیطهایی که فضای زیاد و بازی دارند، بسیار توصیه میشود. اصلیترین مزیت این لامپهای تعویض سریع و ارزان برد آنها در صورت خرابی لامپ است.
- لامپهای ال ای دی COB: این لامپها هم همانند لامپهای SMD بر روی یک برد قرار گرفتهاند با این تفاوت که در این نوع لامپها، ال ای دیها با فاصله بسیار کمی نسبت به هم روی برد الکترونیکی قرار گرفته و گرمای بیشتری در مقایسه با لامپهای SMD تولید میکنند.
اجزای لامپ ال ای دی
هر قطعه و یا وسیلهای از تجهیزات و اجزا مشخصی تشکیل شده است که هر کدام از این اجزا وظیفه مشخصی داشته و عملکرد خاص خود را دارند. در این قسمت به بررسی اجزای لامپ ال ای دی میپردازیم.
1- بدنه: قسمت بیرونی یا همان بدنه لامپهای ال ای دی میتواند از جنسها و آلیاژهای متفاوتی ساخته شده باشد که رایجترین آنها آلومینیوم میباشد. بدنه آلومینیومی و فلزی سبب میشود تا گرمای ایجاد شده درون لامپ به قسمت بیرونی انتقال پیدا کرده و لامپ سریعتر به دمای محیط برسد.
2- ال ای دی: ال ای دی یا همان LED اصلیترین بخش لامپ ال ای دی بوده و موجب تولید نور در لامپ میشود.
3- درایور: درایور وظیفه تبدیل جریان را برعهده دارد. درایور برق ورودی به لامپ را به برق قابل مصرف برای ال ای دی تبدیل میکند.
4- حباب لامپ: این قسمت از لامپ برای محافظت از ال ای دیهای درون لامپ و یکنواختسازی نور تولید توسط ال ای دیها به کار میرود.
5- سرپیچ: برای رسیدن برق به درایور و پیچ کردن لامپ درون پاتروم (محل جایگذاری سرپیچ) به کار میرود.
6- سرامیک: با قسمت پایینی لامپ که باعث متصل شدن لامپ به سرپیچ میشود، سرامیک میگویند. سرامیکها ظرفیت گرمایی بالایی داشته توانایی انتقال حرارت را دارا هستند.
7- خنک کننده: در برخی از لامپهای ال ای دی از خنک کننده برای انتقال حرارت و گرمای درون لامپ به محیط استفاده میشود.
مزایا و معایب لامپ ال ای دی
هر وسیله و قطعه الکترونیکی دارای مزایا و معایبی میباشد که قبل از خرید، باید آنها را دانسته و با توجه به نیاز انتخاب صحیحی انجام دهیم. در این قسمت به بررسی مزایا و معایب لامپهای ال ای دی میپردازیم.
مزایای لامپهای ال ای دی عبارتند از:
- طول عمر بالا: عمر مفید لامپهای ال ای دی حدود 30 هزار ساعت (به طور متوسط حدود 7 سال) بوده و از این لحاظ در مقایسه با سایر لامپها متمایز میباشد. در حالت ایدهآل عمر یک لامپ ال ای دی میتواند به 100 هزار ساعت هم برسد.
- مصرف برق پایین: لامپهای ال ای دی مصرف برق و انرژی بسیار پایینی داشته و بازده نوری بالایی (حدود 90 درصد) دارند.
- حرارت پایین: حرارت و گرمای تولیدی در این لامپها (نسبت به سایر لامپها) بسیار پایین بوده و باعث خطراتی همچون آتشسوزی و یا سوختگی دست، نمیشود.
- مقاومت بالا: این لامپها در برابر ضربه و شرایط محیطی (مانند رطوبت) مقاومتی خوبی داشته و به راحتی خراب نمیشوند.
- قابلیت تعمیر: بسیاری از لامپهای ال ای دی قابل تعمیر بوده و هزینه تعمیر آنها هم بسیار پایین است.
- قابلیت تنظیم نور: این لامپها قابلیت تنظیم شدت و زاویه نور را دارا هستند.
- ثبات نور بالا: در حالت عادی بیشتر لامپها پس از مدتی کدر شده و یا ثبات نوری اولیه خود را از دست میدهند اما این لامپها از این قضیه مستثنی هستند.
- تنوع بالا: لامپهای ال ای دی در رنگها، اشکال و طرحهای مختلف و متفاوت در بازار موجود و قابل خرید هستند.
- عدم آسیب به انسان و محیط زیست: در ساخت لامپهای ال ای دی از جیوه استفاده نشده و به همین دلیل برای انسان محیط زیست خطرناک نیستند. علاوه بر این این لامپها دارای پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز نبوده و اثر مضری بر سلامتی انسان ندارند.
معایب این لامپها عبارتند از:
- قیمت بالا: قیمت لامپ ال ای دی در مقایسه با سایر لامپها کمی زیاد بوده و جزء لامپهای گران طبقهبندی میشود اما دقت کنید که این قیمت با توجه به مصرف برق لامپ در طولانی مدت توجیهپذیر است.
- وابستگی به دمای محیط: عملکرد لامپ ال ای دی به دما و شرایط محیط بستگی داشته و با توجه به دمای محیط میتواند باعث کاهش عملکرد و عمر مفید لامپ شود. هرچه دمای محیط بیشتر باشد برای لامپ مضرتر بوده و سبب کاهش عملکرد مفید لامپ میشود.
خرید انواع لامپ ال ای دی
همان طور که گفته شد، لامپهای ال ای دی دارای قیمت گرانی هستند پس برای خرید اینگونه لامپها نیاز است که توجه و احتیاط کرده و از مراکز معتبر و قابل اعتماد خرید نمود. در ضمن، این مورد که لامپ ال ای دی درون جعبه سوخته و یا خراب نبوده و اصل باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. برای خرید انواع لامپهای ال ای دی و اطلاع از قیمت آنها میتوانید به سایت تکهکابل مراجعه و نسبت به خرید خود اقدام نمایید.
نتیجهگیری
لامپهای ال ای دی لامپهایی هستند که از بهره نوری و عمر مفید بالایی برخوردار بوده و دارای تنوع زیادی در رنگ و طرح هستند. در این مقاله سعی کردیم به بررسی انواع لامپهای ال ای دی، اجزای لامپهای ال ای دی و مزایا و معایب آنها پرداخته و روشی معتبر برای اطلاع از قیمت انواع لامپ ال ای دی و خرید لامپهای ال ای دی به شما عزیزان ارائه نماییم. امیدوارم این مطلب مورد پسند و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد. در صورتی که سوال، انتقاد، پیشنهاد و یا درخواستی از تیم تکهکابل دارید، در قسمت نظرات برای ما کامنت بگذارید.
ضمن تشکر از شما بابت مطالعه مقاله فوق، امیدواریم که مطالعه مطالب زیر نیز برای بالا بردن سطح آگاهی شما مفید باشند:
–شکستن لامپ های مهتابی و کم مصرف چه ضرری برای سلامتی دارد ؟
–تفاوت لامپ سفید و مهتابی چیست؟
–تفاوت لامپ ال ای دی با لامپ کم مصرف
–تعمیر لامپ ال ای دی در منزل، آموزش قدم به قدم ساده و سریع
–لامپ تشخیص رنگ چیست و چگونه کار میکند؟
–لامپ رشد گیاه، جایگزینی برای نور طبیعی خورشید
–تفاوت لامپ آفتابی و مهتابی چیست؟
–لامپ کرسی چیست و چه کاربردی دارد؟
772 بازدید